Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić uručio je danas građanima prve ovogodišnje ugovore o subvencionisanim stambenim kreditima koje država daje za kupovinu novoizgrađenih stanova ili objekata u izgradnji.

"Ovo je jadan od najpovoljnijih modela stambenog subvencionisanja koji je u Srbiji postojao u nekoliko poslednjih godina, ako ne i najpovoljniji", rekao je Dulić nakon uručivanja ugovora podsećajući da je za tu namenu ove godine predviđeno 1,7 milijardi dinara.

On je podsetio da država daje beskamatni kredit od 20 odsto vrednosti stana koji se otplaćuje u narednih pet godina, a da je kupac je dužan da obezbedi učešće od pet odsto.

"Potrudili smo se da se postigne onaj nivo mesečne rate koji je približan prosečnoj kiriji", naveo je on.

Srbija je, kako je dodao, u poslednjih 30 godina sprovela najveću akciju stanogradnje u kojoj je do sada počela izgradnja 5.000 stanova.

"Vrlo brzo očekujemo, tokom marta da se otvori novo gradilište u naselju Ivana Ribara gde će se stanovi prodavati po istom modelu kao što je to bilo u naselju Stepa Stepanović", naveo je on i dodao da će se subvencionisani krediti odnositi na sve koji žele da kupe stan u novogradnji u bilo kom gradu u Srbiji.

Vlada Srbije obezbedila je dodatnih 500 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite u 2012. godini, tako da će za te namene ukupno biti na raspolaganju 1,7 milijardi dinara, kaže Dulić.

Predstavnici Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita istakli su da su do sada potpisali ugovore sa 11 banaka i da očekuju da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovor sa još desetak novih banaka.

Ranije smo najavili da će Nacionalna korporacija za subvencije u 2012. imati na raspolaganju biti 1,2 milijarde dinara, za osiguranje stambenih kredita, ali smo "u međuvremenu pronašli još 500 miliona", rekao je Dulić.

Pri tom je istakao da će zahvaljujući tim dodatnim sredstvima, još nekoliko stotina porodica imati mogućnost da dođe do stana, pod uslovima koji su najpovoljniji u poslednjih nekoliko godina.

Dulić je rekao da subvencionisani stambeni kredit može da se dobije za bilo koji grad u Srbiji i da u Beogradu to ne mora da bude samo stan u novom naselju u izgradnji u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu, gde se nekad nalazila kasarna.

S obzirom na to da se taj projekat realizuje u okviru državnog programa pomoći građevinarstvu u uslovima krize, Dulić je istakao da je bitno samo da je reč o novogradnji, jer na taj način država želi da poveća tražnju za novim stanovima i obezbedi građevinarima posao.

Dulić je pozvao sve građane Srbije da iskoriste priliku i konkurišu za dobijanje povoljnih subvencionisanih stambenih kredita, ukoliko ispunjavaju uslove koje predviđa nova uredba za 2012.

Direktorka Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Vesna Ćirić navela je da je 5.000 korisnika kredita došlo do stana kroz subvencionisane kredite.

"Ove godine imamo dosta relaksirane uslove i očekujemo znatno veći broj korisnika subvencija", istakla je ona.

Jedan od korisnika kredita Marko Pekić rekao je da se za kupovinu stana u naselju Stepa Stepanović odlučio pošto država stoji iza celog projekta i povoljnosti koja postoji zahvaljujući Uredbi o subvencionisanju stambenih kredita.

On je kazao da je čitavu proceduru dobijanja kredita završio za 20 dana.

Izmenom uredbe o subvencionisanju stambenih kredita od 19. januara učešće je smanjeno sa 10 na pet odsto, izbrisana je starosna granica od 45 godina starosti za podnosioca zahteva za kredit, a povećan je maksimalni limit neto-plate korisnika kredita i njegovog bračnog druga pojedinačno sa 120.000 na 150.000 dinara.

Predviđeno je i smanjenje kamatne stope na maksimalno 4,5 odsto plus šestomesečni euribor.

Najviši iznos kredita je 100.000 evra, maksimalni rok otplate 30 godina, a korisnik kredita ne sme imati više od 70 godina pri isplati poslednje rate kredita.

(agencije/MONDO)