• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSZ: Poslodavci, javite se za subvencije

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je danas javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta u 2012. godini.

Subvencija se odobrava u jednokratnom iznosu, poslodavcima koji zapošljavaju do 50 nezaposlenih lica, odnosno do 19 nezaposlenih osoba, kada poslodavac zapošljava osobe sa invaliditetom, navodi se u oglasu koji je objavljen na sajtu NSZ.

Izuzetno, poslodavac može ostvariti pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta za zapošljavanje preko 50 nezaposlenih lica, radi ujednačavanja regionalnog razvoja, uklanjanja dispariteta na tržištu rada i većeg stepena zapošljavanja, u okviru grinfild i braunfild investicija.

Visina subvencije zavisi od razvijenosti opštine u kojoj je sedište poslodavca ili u kojoj poslodavac ima registrovano preduzeća, kao i od broja osoba koje se zapošljavaju.

Poslodavac koji je ostvario pravo na subvenciju za otvaranje radnih mesta dužan je da zaključi ugovor o radu sa nezaposlenim licem, na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, u trajanju od najmanje 24 meseca od dana zasnivanja radnog odnosa i da izmiruje obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Pravo na dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta poslodavac može ostvariti pod uslovom da zapošljava lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i da održi broj zaposlenih u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev, osim u slučaju prirodnog odliva zaposlenih.

Uslov je i da uspešno posluje i da nije privredni subjekat u teškoćama, u smislu zakona kojima se reguliše kontrola i dodela državne pomoći.

Prioritet za dodelu subvencija ima poslodavac koji zapošljava lice iz kategorije teže zapošljivih i to: dugoročno nezaposlena lica, nezaposleni bez kvalifikacija ili nsikokvalifikovani, višak zaposlenih, osobe sa invaliditetom, romi, izbegla i raseljena lica, povratnici po sporazumu u readmisiji, mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, žene i ruralno stanovništvo, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima i korisnici novčane socijalne pomoći.

Kako se precizira u pozivu, direktor filijale NSZ i podnosilac zahteva, u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odobravanju subvencije, odnosno, najkasnije do 15. decembra tekuće godine, zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze na osnovu koga se vrši isplata subvencije.

(Tanjug)

Tagovi

nsz

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image