• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Saradnja u regionu ključna

Mirko Cvetković izjavio je danas da je vlada opredeljena za sve vidove saradnje u jugoistočnoj Evropi i ocenio da je taj region dobro mesto za investiranje. On je rekao i da je Srbija ispunila uslove za EU.

Premijer Srbije je izjavio i da će Vlada Srbije, kao i do sada, činiti sve što je u njenoj moći da bi se moglo reći da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU.

"Kao i do sada mislim da smo zaslužili status kandidata", rekao je Cvetković novinarima i istakao da ne želi da širi ni optimizam, niti pesimizam po tom pitanju.

Cvetković je podsetio da se tim povodom proteklih dana vode politički razgovori kako danas u Briselu, tako i na drugim nivoima i da treba sačekati da se vidi šta će doneti naredni dani.

Otvarajući regionalni kongres "Jugoistočna Evropa - region povoljnog poslovnog okruženja" Cvetković je ukazao na važnost saradnje.

"Kroz saradnju možemo da obezbedimo stabilnost i dugoročni prosperitet u ovom delu Evrope. Poverenje koje je izgrađeno između država jugoistočne Evrope predstavlja veliki kapital za povećanje privredne aktivnosti i jačanje konkurentnosti regiona", rekao je Cvetković otvarajući regionalni kongres "Jugoistočna Evropa - region povoljnog poslovnog okruženja".

Srpski premijer naveo je da je ključ za privlačenje investicija zaokružen regulatorni okvir i povoljni poslovni ambijent.

"Vlada Srbije je u budžetu za ovu godinu obezbedila znatna sredstva za podsticaj investitorima, ali u privlačenju investicija značajnu ulogu imaju i lokalne samouprave koje mogu da utiču na smanjenje korupcije, birokratskih procedura i efikasnost administracije", kazao je Cvetković.

Srbija je, prema njegovim rečima, u prošloj godini imala rast bruto-domaćeg proizvoda od dva odsto, što je više nego u mnogim zemljama u okruženju, a direktne investicije od preko dve milijarde dolara su bile najveće u regionu.

Mnoge od tih investicija, kako je premijer, u ovoj će godini dati efekte u većoj proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Cvetković je istakao značaj projekta sertifikacije opština na osnovu uslova za privlačenje investicija, koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je organizator današnjeg skupa zajedno s Nemačkom agencijom za regionalni razvoj (GIZ).

Cvetković je podsetio da su Beograd, Sremska Mitrovica, Vranje, Inđija, Subotica i region Vojvodine, prema istraživanju magazina FDI intelidžense, jednog od izdanja Fajnenešel tajmsa, među gradovima i regionima u Evropi koji imaju najveće izglede za privlačenje stranih investicija, ekonomski rast i razvoj.

Predsednik Upravnog odbbora NALED-a Vladimir Čupić istakao je da u uslovima ekonomske krize zemlje jugoistočne Evrope mogu pronaći svoju šansu u jačanju regionalne saradnje i ekonomske razmene, ukrupnjavanju tržišta kroz sporazume o slobodnoj trgovini i usaglašavanju standarada i uslova poslovanja na nivou regiona.

Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju dobilo je 17 opština i gradova u Srbiji koji su u proteklih pet godina privukli više od dve milijarde evra investicija, istakao je Čupić.

"Stabilno, predvidivo i podsticajno poslovno okruženje ono je što traže strani investitori kada razmatraju potencijalne lokacije za ulaganje, i to je ono što treba da im ponudimo ako želimo ekonomski rast", rekao je Čupić.

(agencije/MONDO)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image