• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako država štedi PDV ne mora mnogo naviše

Ključ za smanjenje budžetskog deficita je smanjivanje javne potrošnje, a ne povećanje poreza, smatraju članovi Fiskalnog saveta i drugi ekonomski stručnjaci.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je za Tanjug da bi tri četvrtine fiskalnog prilagođavanja trebalo da ide kroz smanjenje javne potrošnje, dok bi se četvrtina odnosila na poresku reformu.

On je precizirao da bi reforma poreskog sistema, između ostalog, podrazumevala i povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), ali i smanjenje opterećenja rada, dakle poreza i doprinosa na zarade.

Ističući da će neophodan zadatak nove vlade biti ozbiljno fiskalno prilagođavanje i smanjenje deficita kako bi bio zaustavljen rast javnog duga, Petrović je rekao da to ne podrazumeva stavljanje akcenta na reforme koja bi obuhvatile prihodnu stranu budžeta.

"Smanjivanje deficita i zaustavljanje duga najvećim delom treba da se odvija preko smanjenja javne potrošnje", izjavio je Petrović i podsetio da se takva računica Fiskalnog saveta podudara sa stavovima Međunarodnog monetarnog fonda.

I član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković smatra da je potrebna sveobuhvatna poreska reforma ali da je ne treba svesti samo na povećanje PDV-a.

"Ne smemo svesti reformu javnog sektora i poresku reformu na povećanje poreza na dodatu vrednost. To će, po svoj prilici, biti jedan od koraka, koji će, verovatno, naredna vlada morati da razmotri i primeni. Ali ovaj korak ne bi bio opravdan i dočekan u javnosti na pravi način ukoliko bi se čitava priča svela samo na to", naglasio je on u izjavi Tanjugu.

Vučković je kazao i da država treba da pruži jasne dokaze da je učinila sve što je u njenoj moći da smanji javne rashode.

"Država treba da štedi na svaki mogući način. To će značiti i neke nepopularne poteze iz ugla državnog sektora - verovatno eliminisanje nekih nepotrebnih institutucija, razmatranje zaposlenosti u različitim sektorima države, reformu obrazovanja, zdravstva, penzijskog sistema... Sve su to koraci koji treba da daju efekat, pre svega, na duži rok", rekao je Vučković.

"Sa druge strane, da bismo privredi dali određeni podstrek i omogućili da diše i pored povećanja PDV treba razmatrati i smanjeno opterećenje rada. Tako bi se na jednoj strani privreda indirektno više opteretila kroz povećanje PDV, ali bi joj bio ostavljen prostor za manje opterećenje inputa u proizvodnji, pre svega rada", dodao je Vučković.

Među pristalicama povećanja PDV-a je i guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, koji je u intervjuu za današnji "Blic" izjavio da bi bilo potrebno i istovremeno unaprediti sistem naplate poreza, na način da se otklone situacije u kojima se preduzeća zadužuju radi plaćanja PDV-a.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić kazao je za Tanjug da je on u grupi ekonomista koji su protiv povećanja PDV, jer misle da bi taj potez mogao da pomogne samo na kratak rok, ali da bi na duge staze ve'i PDV uticao na smanjenje broja poreskih obveznika koji redovno plaćaju taj porez.

Savić je dodao da bi se nakon povećanja poreske stope povećao broj privrednika koji posluju u "sivoj" zoni, a na udaru bi bili i već osiromašeni građani i maloprodajni objekti, jer bi se povećala cena proizvoda a i smanjio promet u trgovinama.

Savić takođe smatra da se rešenje za smanjenje rupe u budžetu nalazi na rashodnoj strani.

"Naša zemlja ima 130 različitih agencija, koje godišnje potroše više od 800 miliona evra. Kada bi se pogledalo šta te agencije rade, verovatno bi se zaključilo da država nema puno koristi od tih agencija i da postoji prostor da se naprave ogromne uštede", tvrdi Savić.

Savić je naveo da ne treba izgubiti iz vida i da je smanjenje broja činovnika u klasičnoj državnoj upravi, jedan od ogromnih "rezervoara" za redukovanje troškova.

Direktorka tržišta revizorske kuće KPMG i profesor Javnih finansija i Fiskalne politike na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju Milica Bisić izjavila je ranije za Tanjug da poresku reformu ne treba svesti samo na povećanje PDV, već na preispitivanje postojećih poreza.

"Pre bilo kog povećanja poreza neophodno je 'pretresti' postojeći Zakon o porezu na dodatu vrednost, videti gde su njegove rezerve, pre svega kroz povećanje osnovice, a tek onda odlučivati o uvećanju poreza", naglasila je Bisić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image