Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević rekao je po povratku iz Moskve da su uslovi kredita povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu i da su približni uslovima pozajmica vlada drugih država, ali da ne može da govori o kamatnoj stopi i roku otplate, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim rečima, ratifikacija okvirnog sporazuma o ruskom kreditu biće moguća tek nakon što u Srbiji posle izbora bude formirana nova vlast i pošto bude usvojen rebalans budžeta.

U međuvremenu, dok se ne ratifikuje sporazum, biće potpisivani pojedinačni zajmovi za određene projekte u železničkoj infrastrukturi, napomenuo je državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Prema Radosavljevićevim rečima, uskoro bi trebalo da budu dogovoreni i tačno precizirani projekti, kao što su železnički koridori 10 i 11 i deonice pruge Beograd - Bar koje treba rekonstruisati.

Sporazumom o ruskom zajmu predviđeno je da u realizaciju projekata budu uključeni izvođači iz Rusije, a iz njihovih fabrika biće nabavljen i deo opreme, kazao je Radosavljević.

Ruska strana je zadužena da pripremi detalje zajma, rekao je Radosavljević.

Predsednici Srbije Boris Tadić i Rusije Dmitrij Medvedev dogovorili su u jesen 2009. godine ruski kredit od ukupno milijardu dolara, a do sada je povučeno 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu Srbije.

Prema ranijim najavama, planirano je da od ruskog kredita u beogradski železnički čvor bude uloženo 182,5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, u tehničko-putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Za izgradnju pruge Valjevo - Loznica predviđeno je 276 miliona evra, a za obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, 200 miliona evra.

Predviđena je i nabavka novih ruskih dizel motornih vozova u vrednosti oko 100 miliona dolara.

Srbija namerava da pored 12 već ugovorenih novih dizel motornih vozova, čija se kupovina finansira iz drugog kredita, naruči od iste ruske kompanije "Metrovagonmaš" još oko 25 vozova.

(agencije/MONDO)