• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaječarci počeli da prave veš mašine Gorenje

Fabrika za proizvodnju sanitarne opreme i veš-mašina, treća fabrika slovenačkog Gorenja u Srbiji, puštena je danas u rad u Zaječaru.

U njoj će posao dobiti 300 radnika i biće veoma važna za razvoj cele istočne Srbije.

Potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović, koja je prisustvovala svečanom otvaranju fabrike, istakla je da do sada za istočnu Srbiju investitori nisu pokazivali veći interes, a da je fabrika Gorenja pionirski poduhvat i najveća industrijska investicija u ovom delu Srbije.

"Mi smo danas pokazali da u istočnu Srbiju vredi ulagati, da proizvodi koji se ovde prave mogu da odgovore najzahtevnijim svetskim tržišima, a da su radnici iz ovog regiona kvalifikovani za to" izjavila je poptredsednica Vlade i naglasila da Vlada Srbije ovakve projekte mora da podržava.

Ona je izrazila uverenje da će ovo biti podsticaj i za druge investitore da dođu u ovaj deo Srbije i ulažu.

Otvaranju su prisustvovali i slovenački ambasador u Beogradu Franc But, predsednik URS Mlađan Dinkić, koji je kao tadašnji ministar ekonomije radio na ovoj investiciji, gradponačelnik Zaječara Boško Ničić.

Dinkić je posebno istakao veliki značaj Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) u ovakvim projektima.

"Za ovakve, razvojne ciljeve u nerazvijenim delovima Srbije, prošle godine uloženo je oko tri milijarde dinara. Uradili smo ogroman posao sa malo novca i to iskustvo nam daje razlog da budemo optimisti. Primera radi, grad Beograd, samo na pokrivanje dela duga gradskog saobraćajnog preduzeća, daje tri puta veća sredstva" , rekao je Dinkić.

Gradonačelnik Ničić istakao je da je ova fabrika prva veća investicija u Zaječaru u poslednjih nekoliko godina.

"Radujem se što ćemo na delu pokazati da raspolažemo dorbim i stručnim radnicima za sve vrste poslova", kazao je on.

Član Uprave slovenačke firme Branko Apat rekao je da Fabrika u Zaječaru trenutno ima 96 radnika, ali da će se taj broj uskoro značajno povećati." Planiramo da ove godine tržištu ponudimo 30.000 umivaonika i 70.000 veš-mašina", rekao je Apat i dodao da je posebno značajno što gotovo 95 odsto proizvodnje Gorenja ide na strano tržište.

Inače, kompanija Gorenje je već prisutna u Srbiji. Ima fabrike u Valjevu, Staroj Pazovi, a sa otvaranjem ove najnovije fabrike veš mašina u Zaječaru, posao će naći 300 radnika.

Gorenje će time u svim svojim fabrikama u Srbiji ukupno zaposliti više od 1.500 radnika, a ukupna ulaganja iznosiće više od 60 miliona evra.

Gorenje čak 95 odsto svoje proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije, Rusiju i Ameriku. Nedavno je pokrenulo širenje proizvodnje u Valjevu gde gradi novu halu, investira dodatnih 20 miliona evra i planira da zaposli 400 novih radnika.

Za sve navedene poslove u Srbiji, u poslednjih šest godina, Gorenje je dobilo podršku kroz Program za podsticaj direktnih investiija preko SIEPA i Ministarstva ekonomije, podseća se u saopštenju iz kabineta potpredsednice Vlade.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image