• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probna proizvodnja "Fijata 500L" od aprila?

Fabrika Fiat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu biće otvorena u drugoj polovini aprila, kada će početi i probna proizvodnja novog automobila Fijat 500L, saznaje FoNet od izvora bliskih Fiatovoj fabrici.

FAS je u protekle četiri godine potpuno rekonstruisao kompletnu fabriku površine 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je 400.000 kvadratnih metara pod krovom.

U okviru rekonstrukcije visina krovova fabričkih hala podignuta je sa devet na 12 metara, urađena je potpuna toplotna i hidro izolacija, a kombinacijom prirodnog i veštačkog osvetljenja stvoreni su optimalni uslovi za rad zaposlenih.

Urađeni su i novi podovi i sistem za grejanje koji obezbeđuje optimalnu radnu temperaturu i zimi i leti, a za sve te radove utošeno je oko 200 miliona evra.

FAS je u nove hale instalirao najsavremeniju opremu i robote za proizvodnju automobila vrednosti oko 600 miliona evra, a multifunkcionalna montažna linija ima kapacitet za proizvodnju 100.000 automobila na dan.

Na njoj će istovremeno moći da se proizvode različiti modeli automobila, bez prekida u proizvodnji i ikakvih dodatnih adaptacija.

Sagrađen je i potpuno novi energetski blok koji će celu fabriku snabdevati toplotnom energijom, fluidima i komprimovanim vazduhom.

Nekadašnja Zastavina Upravna zgrada, kod ulaza Šest topola biće zatvorena i prekrivena ogromnim panoom, a kompletan menadžment i sve službe biće izmeštene u renoviranu zgradu pored nje.

Dosadašnja upravna zgrada će kasnije biti srušena i na njenom mestu biće izgrađene nove proizvodne hale.

U kompaniji Fijat automobii Srbija u toku su završni radovi na instalaciji opreme i uređenju fabričkog kruga i parking prostora

Zajednička investicije Fijata i Vlade Srbije u fabriku automobila u Kragujevcu iznosi oko milijardu evra.
Italijanska kompanija je vlasnik 67 procenata, a država Srbija ima učešće od 33 odsto.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić je izjavio je promocija novog Fijata 500L njegova velika pobeda i verovatno jedina pozitivna stvar u ekonomiji koja se dogodila za vreme mandata ove vlade.

On je rekao da se "posebno oseća kao pobednik", jer su ga mnogi žestoko napadali u vezi sa tom investicijom.

"U trenutku kad je kriza krenula, i sam sam strepeo, ali sam verovao u Fijat. Bio sam isturen i trpeo sam osporavanja, dok sada taj moj uspeh svi pripisuju sebi.

Novi Fiat je izašao i mogu da kažem da je to lično moj najveći rezultat kao ministra ekonomije", rekao je Dinkić za "Blic."

Govoreći o izborima, Dinkić je rekao da URS neće u vladu po svaku cenu i da je cilj da nova vlada vodi novu politiku.

Fijat jeste uspeh, kandidatura takođe, ali to nije dovoljno. Srbiji je potrebno da svaki region dobije svoj Fijat, ocenio je Dinkić.

"Treba nam životna politika koja se bavi problemima običnih ljudi, privrede, a ne kabinetska i kilava centralistička politika koju sada vodi DS. Treba nam jak premijer koji odluke donosi svojom glavom, koji ume da kaže 'ne', a ne lutak i mala, efikasna vlada s najviše 15 resora", izjavio je Dinkić.

On je pozvao DS da izađe s imenom kandidata za premijera "da građani znaju da li glasaju za nekog novog Mirka Cvetkovića ili za nekog drugog".

Zato Boris Tadić treba jasno i glasno da kaže da ni u kom slučaju neće praviti vladu sa SNS. To još nijednom nije javno rekao, izjavio je Dinkić i najavio da će URS ime svog kandidata za premijera saopštiti u nedelju.


(Fonet/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image