• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada pomaže poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je jeftinije gorivo za prolećne radove u poljoprivredi, navodeći da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva, i to sa 60 dinara po litru.

Za te namene obezbeđeno je ukupno 4,8 milijardi dinara, a poljoprivrednicima će biti omogućena nabavka ukupno 80.000 tona dizel goriva za prolećnu setvu, kazao je ministar Petrović na konferenciji za novinare posle sednice vlade u petak.

Petrović je istakao da je ta mera na raspolaganju svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima bez obzira na to da li su uplatili obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ističući da je istovremeno raspisan javni poziv za sve ovlašćene distributere goriva, Petrović je dodao da će sledeće nedelje biti poznata konačna cena tog goriva.

Ministar je ocenio da ova mera predstavlja značajnu pomoć proizvođačima u uslovima dramatičnog rasta berzanske cene nafte koja je u prethodnim nedeljama skočila sa 107 na 126 dolara po barelu.

Podsećajući da Vlada Srbije nema mogućnost da utiče na cenu goriva, Petrović je rekao da je reč o cenama na tržištu i berzanskoj robi.

Vlada Srbije usvojila je juče i Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012, izjavio je Petrović, uz objašnjenje da će fiksna kamatna stopa iznositi šest odsto godišnje.

Iz agrarnog budžeta za te namene je obezbeđeno ukupno 400 miliona dinara, a pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica-nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica.

Krediti će biti dinarski sa rokom otplate do tri godine, namenjeni su za programe investicionih ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, razvoja ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, kao i investiciona ulaganja u poljoprivredne objekte.

Ministar je kazao kako da očekuje da će prvi ugovori sa bankama biti potpisani već sledeće nedelje, te da će poljoprivrednici imati neophodna sredstva već za predstojeću prolećnu setvu.

Ističući da očekuje da će sledeće nedelje biti zaokružen sistem subvencionisanja poljoprivrede za 2012, Petrović je dodao da su o tome u toku konsultacije koje bi trebalo da budu završene sledeće sedmice i utvrđeni "precizni brojevi".

Povodom srpsko-italijanskog samita, koje održan u četvrtak u Beogradu, Petrović je rekao da su članovi Vlade Srbije naišli na razumevanje italijanskih kolega oko pitanja vezanih za odnose sa Evropskom unijom i važnih stvari iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Petrović je najavio da se značajni kontakti sa predstavnicima agrarnog i prehrambenog sektora iz Italije očekuju u martu i aprilu i dodao da bi poslovna delegacija iz te zemlje trebalo da stigne već naredne nedelje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image