• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija nastavila pad, cene skočile

Međugodišnja inflacija je, u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije (NBS), nastavila pad i u februaru je iznosila 4,9 odsto što je u granicama dozvoljenog odstupanja od cilja za ovaj mesec,saopštila je centralna banka.

U odnosu na prethodni mesec, potrošačke cene su u februaru bile više za 0,8 procentnih poena.

NBS očekuje da će se, zbog baznog efekta visokih mesečnih stopa inflacije iz istog perioda prethodne godine, međugodišnja inflacija privremeno spustiti do nivoa oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u martu i aprilu, a da će se potom postepeno vratiti ka cilju, navedeno je u saopštenju centralne banke.

Ciljni koridor NBS za inflaciju u 2012. godini iznosi 4,5 plus - minus 1,5 odsto.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su krajem februara 11,2 milijarde evra, nešto manje nego u januaru, kada su bile na nivou od 11,6 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Najveći devizni prilivi tokom februara ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti Republike Srbije, denominovanih u evrima u iznosu od 52 miliona evra, i korišćenja kredita i donacija u iznosu od 16,8 miliona evra.

Istovremeno, najveći odlivi iz deviznih rezervi zabeleženi su po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti, denominovanih u evrima u iznosu od 204,2 miliona evra, kao i po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 188,5 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju februara oko 6,3 milijarde evra.

Devizne rezerve NBS obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 429 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 1.663 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je oko 1,7 milijardi evra i bio je za 128,1 milion evra manji nego u januaru. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,5 milijardi evra.

Tokom prošlog meseca, NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu devize - evre u iznosu od 188,5 milion evra, sa ciljem ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara.

U februaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 3,7 odsto, dok je od početka ove godine dinar prema evru nominalno opao za pet odsto.


(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image