• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković od Maksija odrešio 24 miliona evra

Kompanija Delta holding uplatila je u državni budžet porez na kapitalnu dobit u vrednosti od 2,63 milijarde dinara, saopštila je kompanija.

Porez je uplaćen na osnovu prošlogodišnje prodaje trgovinskog lanca Maksi u Srbiji belgijskoj kompaniji Delez za 932,5 miliona evra, javlja Tanjug.

"Kompanija Delta Holding izmirila je poreske obaveze po osnovu prodaje kompanije Delta Maksi u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije. Po ovom osnovu, kompanija Delta Kapital, na koju je prenet udeo u privrednom društvu Delta Maksi, uplatila je juče u budžet Republike Srbije porez na kapitalnu dobit u iznosu od 2,63 milijarde dinara", izjavila je potpredsednica za korporativne komunikacije Delta Holdinga Jelena Krstović.

Poreska uprava Srbije, kako saznaje Beta, sutra će dati zvaničnu informaciju o uplati poreza po osnovu prodaje Maksija.

Stopa poreza na kapitalnu dobit je 10 odsto, a osnovica za obračun tog poreza je razlika u prodajnoj ceni i osnivačkom kapitalu "Delta kapitala".

Kompanija Delta Maksi nalazila se u vlasništvu kompanije Hemslejd (Hemslade) sa Kipra, čiji je vlasnik srpski biznismen Miroslav Mišković, a koja nije poreski obveznik Republike Srbije.

Odlukom Delta Holdinga, formirano je pravno lice Delta Kapital sa sedištem u Beogradu i tako je stvoren pravni osnov da navedeni porez bude plaćen u Srbiji, rekla je Krstovićeva u saopštenju koje je Delta Holding dostavio Tanjugu.

Podsetimo, kada je isti Delta Holding, odnosno Hemslejd, prodavao Delta banku italijanskoj Intezi 2005 godien za 278 miliona evra, ni dinar poreza nije plaćen u Srbiji već je transkacija dve firme sa sedištima van Srbije obavljena preko Holandije.

Belgijska kompanija Delez postala je novi vlasnik 100 odsto beogradskog trgovinskog lanca Delta Maksi, potpisivanjem ugovora 3. marta 2011, a u cenu od 932,5 miliona evra uključena su i neto dugovanja Maksija od 300 miliona evra prema dobavljačima.

U trenutku prodaje, lanac je imao oko 450 maloprodajnih objekata - od Srbije, preko Bosne i Hercegovine , Crne Gore, Bugarske i Albanije, do sedam distributivnih centara Delta Maksi.

Sredinom 2011, kada su početi razgovori o prodaju, usledio je prigovor i poziv predsednika Srbije Borisa Tadića kompaniji Delta da "izrazi patriotizam“, tako što će transfer poreza platiti u Srbiji, a ne preko "of šor" zona, kako je tada pominjano.

Delez ušao je u posao verovatno jedan od unosnijih u Srbiji, a ta kompanija preuzela je sve dugove i obaveze Delta Maksija.

Delez poseduje lanac od 2.800 maloprodajnih objekata u šest zemalja na tri kontinenta i u 2010. ostvarila je prihod od 20,8 milijardi evra sa 137.000 zaposlenih.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image