• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad tržišta cigareta u Srbiji za 12 odsto

Tržište cigareta u Srbiji doživelo je u prošloj godini strmoglavi pad za oko 12 odsto, rekao je predsednik uprave Tvornice duvana Rovinj Davor Tomašković.

On je danas, dajući godišnji izveštaj o poslovanju ove kompanije, rekao da je trend pada tržišta od dva do tri odsto uobičajen, ali da je ovako veliki pad posledica ekonomske situacije i rigoroznih zakona o zabrani pušenja.

Osim toga, kako je naveo, industrija cigareta je visoko oporezovana, pa oko 70 odsto od određenog proizvoda, iznose porezi koje ubire država.

Tomašković je podsetio da su akcize na cigarete za samo dve godine porasle za 47 odsto, pa od cene kutije cigareta ''Ronhil'' koja iznosi 130 dinara, 91 dinar ide državi.

On je istakao da je TDR u budžet Srbije prošle godine uplatio 58 miliona evra po osnovu PDV i posebnih poreza na cigarete.

Ipak, kako je Tomašković naveo, proizvođači nisu teret poreza prebacili na krajnje potrošače, pa je to dovelo do pada ukupnog prihoda industrije za 20 dosto - sa 342 miliona evra 2009. godine na 272 miliona u 2011 godini.

''Akcize danas iznose 30 evra na 1.000 komada cigareta, a prema propisu evropske direktive do 2014. ona mora da se poveća na 64 evra, odnosno na 90 evra do 2017. godina'', objasnio je Tomašković.

Do pada tržišta može doći i usled velikih povećanja cena, što znači da se potrošači prebacuju na supstitute kao što je rezani duvan od koga sami motaju cigarete ili se prebacuju na ilegalne kanale prodaje cigareta, objasnio je on.

Tomašković je kazao i da postoji mogućnost da će se do kraja godine povećati cene cigareta, a iako nije mogao precizirati koliko će biti rast, on je kazao da to prvenstveno zavisi od poreske politike vlade.

Kada Hrvatska uđe u EU 1. jula 2013. i samim tim izađe iz CEFTA sporazuma, carine na proizvode koji se plasiraju na ta tržišta treba da se povećaju sa 15 na 57 odsto, ukazao je Tomašković.

Prema njegovim rečima, postoje i tri scenarija za zadržavanje cena na nivou mogućnosti tržišta, nakon što Hrvatska uđe u EU.

''Nadamo se da će EU pokušati da ispregovara sa zemljama članicama CEFTA nekakav oblik prelaznog trgovinskog režima, koji će biti blaži od carina, druga opcija je da na sebe preuzmemo teret tih carina, ili treće da proizvodimo u nekoj od CEFTA zemalja, ali to je samo teorijska opcija, jer za sada nemamo nameru izmestiti deo proizvodnje van Hrvatske'', istakao je Tomašković.

TDR je u toku prošle godine prodala oko 1,5 milijardi komada cigareta i zadržala tržišno učešće u Srbiji veće od osam odsto, kazao je Tomašković.

TDR je na srpskom tržištu prisutan sa 26 proizvoda.

Ronhill je najprodavaniji brend cigareta u jugoistočnoj Evropi, a više od 1,5 miliona punoletnih pušača u regionu su potrošači TDR-ovih proizvoda.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Majk

Pa normalno ja sam pravim cigare i pakla me izadje 32 din.

special image