• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS: Gorivo može da bude i skuplje

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je danas da su poslednja poskupljenja goriva u Srbiji posledica rasta cene nafte na svetskom tržištu i ocenio da su bila neminovna.

"Od početka godine je rast cena goriva u Srbiji bio oko osam odsto, a u Evropi i SAD preko deset odsto. Mi znamo da to nije po volji potrošača, ali u poređenju sa padom vrednosti dinara to je duplo manje poskupljenje nego u regionu", rekao je Kravčenko novinarima u Rafineriji nafte u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, do većeg poskupljenja goriva u Srbiji nije došlo zahvaljujući i tome što "imamo domaću naftu i što NIS ima stalno smanjenje troškova".

"Naša prognoza je da će cene nafte, ako ne bude rata u Iranu, ostati na istom nivou, ali ako do rata dođe cene bi mogle dodatno da skoče, ali mi na to ne možemo uticati", rekao je direktor NIS-a.

Povodom bojkota kupovine nafte i derivata na pumpama u Srbiji koji su najavila udruženja potrošača, Kravčenko ih je zamolio za razumevanje i rekao da "svako ima pravo da radi šta hoće, ali...bojkot kupovine nije najbolji odgovor", niti najbolji način zaštite potrošača.

Kravčenko i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorili su danas u Novom Sadu prvu bunker-stanicu za snabdevanje brodova gorivom.

Stanica se nalazi kod novosadske Rafinerije nafte, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, u neposrednoj blizini ušća kanala u Dunav.

Kravčenko je rekao da terminal ima po jednu liniju za unutrašnje tržište i za carinsko skladište, za brodove u međunarodnoj plovidbi koji su oslobođeni poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza na gorivo.

On je najavio da će do polovine godine biti otvorena još dva takva bunkera na Dunavu - u Smederevu i na granici sa Hrvatskom, a do kraja godine još jedan terminal.

Takođe, direktor NIS-a je najavio da će ov akompanija obezbediti i snabdevanje čamaca i jahti gorivom i nabaviti brod koji bi gorivom snabdevao velike putničke brodove.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je ocenio da je saradnja sa NIS "intenzivna" i da se pokrajinske vlasti trude da pomognu toj kompaniji smatrajući da je to u interesu svih građana.

"Primenom najviših tehnoloških standarda zaštitićemo i Dunav i zato ovaj projeket zaslužuje našu podršku", rekao je Pajtić.

Ocenio je da će otvaranje bunker-stanice NIS-a podstaći rečni saobraćaj i nautički turizam, i doprineti prilivu novca.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image