• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko Srbin radi za mleko, a koliko Nemac?

Koliko prosečan radnik u Nemačkoj radi sati za najosnovnije životne namirnice, a koliko Srbin i Hrvat. Mereći prema kupovnoj moći građana, Srbija je po standardu na oko 30 odsto proseka zemalja EU.

Nemac u proseku za sat svog rada zaradi 11, 7 evra neto, što je šest puta više od srpskog radnika, koji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za januar mesec, za to vreme zaradi 1, 9 evra. Hrvat za jedan sat zaradi u proseku 4, 2 evra, istraživao je “Press”.

Računica je pokazala da Srbi moraju da rade 19 minuta da bi kupili litar mleka. Nemci ovu namirnicu zarade za svega tri minuta, dok Hrvati za taj litar na poslu provedu deset minuta.

Ubedljivo najveća nesrazmera između cene proizvoda i vremena koje za njega treba raditi jeste kod putera. Dok Nemac puter od 250 grama zaradi za četiri minuta, a Hrvat za 23, našim radnicima za to su potrebna čak 82 minuta. Slično je i kod jaja, kafe, sveže piletine, a nažalost i kada su u pitanju automobili ili kupovina stana.

Jedino što Srbin zaradi sa manje truda od Nemaca i Hrvata je karta za gradski prevoz. Dok Nemac za dnevnu kartu u svom glavnom gradu Berlinu radi 32 minuta, Beograđanin je zaradi za samo 17 minuta. Zagrepčanin pak za tu kartu mora da radi 76 minuta, navodi "Press".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image