• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: U februaru 300.000 potrošača štedelo

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije objavilo je danas da je u februaru 300.000 kupaca ostvarilo pravo na popust od 30 odsto zbog racionalne potrošnje u mesecu u kojem je vladala eksteremna hladnoća.

Na konferenciji za novinare direktor Direkcije EPS-a za distribuciju Životije Jovanović je rekao da su ti potrošači, koji su u februaru trošili za 15 odsto manje struje nego u januaru, ukupno uštedeli 117 miliona dinara.

To je značajno i za EPS koji je uštedeo isto toliko para, jer je uvezao manje struje, koja je u februaru bila dvostruko skuplja nego što je uobičajeno, istakao je on.

Jovanović je rekao da će se taj vanredni popust koji je EPS odobrio za racionalnu potrošnju u februaru "pojaviti na aprilskom računu".

Kako je precizirao, u februaru su najviše stedeli potrošači na području javnih preduzeća za distribuciju Elektrosrbija (Kraljevo) i Eletrodistribucija Beograd.

Prema njegovim rečima, EPS je u februaru vanredno oslobodio plaćanja računa za taj mesec 74.000 najugoženijih domaćinstva, koja troše do 350, odnosno 450 kilovata struje mesečno. To je EPS koštalo 100 miliona dinara, dodao je on.

Jovanović je istakao da EPS u februaru odobrio kupcima ukupno oko 450 miliona dinara popusta, kada se uračunaju i uobičajeni popusti od pet odsto za građane koji redovno izmiruju račune za struju i od
11,89 odsto za one koji izmuruju redovno obaveze i troše do 350 kilovat-sati.

Pravo na popust od pet odsto ostvarilo je oko 1,3 miliona ili više od trećine kupaca u Srbiji, rekao je on, navodeći da je ukupni popust koji je odobren tim kupcima 173 miliona dinara.

Dodao je da je pravo na popust od 11,89 odsto ostvarilo skoro pola miliona, čija je zajednicka ušteda 61 milion dinara.

Jovanović je istakao da je EPS u februaru u ekstremno teškim uslovima zbog hladnoće i suše "pokazao svu vitalnost i snagu sistema".

"Nije bilo redukcije bez obzira na rekorde u potrošnji, koje su ranijih godina bile uobičajene u sličnin situacijama", rekao je direktor Direkcije EPS-a za distribuciju Životije Jovanović.

EPS-u građani i privreda duguju ukupno oko 84 milijarde dinara, objavilo je danas to javno preduzeće.

Na konfereciji za novinare predstavnici EPS-a su rekli da građani i privreda duguju približno istu sumu, uz napomenu da trenutnio domaćinstva duguju jednu milijardi dinara više od privrede, ali da se taj odnos stalno menja.

Direktor Sektora EPS-a za tarifne kupce Milan Mirosavljević rekao je da u ukupnom dugu u katetegoriji domaćinstava 65 odsto duga otpada na 3,5 do četiri odsto dužnika koji duguju preko 100.000 dinara.

On je naveo da u EPS-u računaju da oko 70 odsto kupaca redovno plaća struju, ističući da je 2011. bila godina dobre naplate sa prosekom od blizu 97 odsto.

Predstavici EPS-a su naveli da jedan od navećih dužnika među kompanija Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" od pre Nove godine uredno plaća fakture i daodali da su u toku razgovori o reprogramu "dosta velikog duga" koji je ta kompanija ranije napravila.

Mirosavljević je napomenuo da EPS ima značajan deo potraživanja od preduzeća koja su stavljena u poseban status, čime to javno preduzeće preuzima i neke socijalne funcije.

Direktor Direkcije EPS-a za distribuciju Životije Jovanović je rekao da je prošle godine to javno preduzeće blizu jedan procenat smanjilo gubitke zbog krađe struje.

"Očekujemo bolje rezultate u ovoj godini, ali za značajnije rezultate potrebno je uvođenje novih merila, izmeštanje mernih mesta na javne površine i pooštravanje kaznene politike", rekao je Jovanović.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image