• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju od novembra

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju počeće u novembru, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je najavio da je sve spremno za potpisivanje dugoročnog ugovora o jeftinijem snabdevanju Srbije gasom iz Rusije.

"Ugovor je gotov, a cenu ćemo još usaglašavati da ide na niže", rekao je Bajatović, koji nije mogao da precizira kada će tačno biti potpisan taj ugovor.

Ostaje samo da vlade dve zemlje verifikuju međudržavne sporazume, što je neophodno za potpisivanje ugovora o snabdevanju Srbije gasom, rekao je on novinarima prilikom potpisivanja ugovora o gasifikaciji Rakovice.

Bajatović je ponovio da je dugoročan ugovor o snabdevanju Srbije gasom u potpunosti spreman, podsetivši da je naša zemlja već dobila jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto za ovu godinu, jer bi inače gas bio skuplji za oko 70 do 90 dolara.

Očekujemo da će prilikom potpisivanja dugoročnog gasnog ugovora sa Rusijom biti još popusta na osnovnu cenu, istakao je Bajatović i dodao da će se oko 85 odsto gasa kupovati po naftnoj formuli, a 15 odsto na spot tržištu.

"Gledaćemo da taj ugovor učinimo još fleksibilnijim jer imamo i domaći gas iz skladišta Banatski Dvor", rekao je generalni direktor Srbijagasa.

Podsećajući da dugoročni ugovor o snabdevanju Srbije gasom važi do 2012, i to u količinama do pet milijardi kubika godišnje, Bajatović je naglasio da taj ugovor nije ni na koji način vezan za predstojeće izbore u Srbiji, ali da je strateško partnerstvo sa Rusijom u energetici u interesu naše zemlje da bi zadržala dugoročnu stratešku stabilnost u toj oblasti.

On je najavio da neće biti nikakvih problema u snabdevanju Srbije gasom u ovoj godini jer je Srbijagas sa ruskim partnerom početkom ove godine potpisao aneks ugovora o snabdevanju gasom koji može da važi celu ovu godinu, odnosno sve dok ne bude sklopljen dugoročni ugovor.

Napominjući da je gas u Srbiji i dalje jeftiniji za 12 dinara od tržišne cene, Bajatović je ocenio da Vlada Srbije i dalje vodi socijalnu politiku preko cene tog energenta.

Cena gasa u Srbiji je među najnižim u Evropi, rekao je on i dodao da ga potrošači plaćaju manje samo u Rumuniji. Pri tome je, na domaćem tržištu, od njega povoljnije samo grejanje na TA peći što je uzrokovano cenom struje koja je najjeftinija u Evropi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image