• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proizvodnje nam se survala 20 odsto

Industrijska proizvodnja u februaru je bila manja za 12,8 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a od proseka iz 2011. manja je za 20,2 odsto, kaže zvanična statistika.

Najveći udar ekonomske krize doživela je u februaru prerađivačka industrija, sa padom od 16,1 odsto, zatim rudarstvo od 13,5, pa snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 2,8 odsto saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kada se gleda po namenskim grupama, pad je još drastičniji. U sektoru proizvodnje kapitalnih proizvoda napravljeno je gotovo četvrtinu manje (24 odsto), a kod intermedijarnih proizvoda 22,3 odsto.

Sve u svemu, obim industrijske proizvodnje u februaru zabeležio je pad u 20 oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 64 odsto.

S druge strane, rast je bio prisutan samo kod devet oblasti, koje imaju učešće u ukupnoj proizvodnji od 36 odsto.

Najveći uticaj na pad proizvodnje imale su proizvodnja osnovnih metala, gde se izuzetno oseća odsustvo rada Železare u Smederevu (odlaskom Ju-es Stila) proizvoda od nemetalnih minerala, derivata nafte, pića, i osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Kada se u računicu ukalkuliše uticaj sezone, industrijska proizvodnja za februar u odnosu na januar, pokazuje da je mesečni pad 13 odsto, a za prerađivačku industriju 13,9 odsto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar - februar, je u odnosu na isti period 2011. godine, manja je za 7,9 odsto. Značajan uticaj na pad industrijske proizvodnje u februaru imale su vremenske prilike i otežano snabdevanje industrijskih proizvođača električnom energijom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image