• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Investirajte u Srbiju, isplati se

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas, otvarajući italijansko-srpski biznis forum u Trstu, da je naša zemlja iz više razloga najprirodniji partner za ekonomsku saradnju i najpogodnija destinacija za italijanske investirtore.

"Srbija je od velike važnosti za Italiju, jer ima posebne sporazume o slobodnoj trgovini sa Kazahstanom, Rusijom, Turskom, Belorusijom, zemljama članicama Cefta, a uskoro i sa Ukrajinom", rekao je Tadić i podsetio da je reč o tržištu od preko 850 miliona stanovnika.

Obraćajući se učesnicima biznis foruma koji su zajednički organizovale Srbija i italijanska pokrajina Friuli Venecija Đulija, Tadić je istakao da italijanske kompanije saradnjom sa Srbijom mogu da računaju na preimućstva koja pružaju takvi preferencijalni sporazumi i da na taj način zapravo očuvaju radna mesta u Italiji i doprinesu razvoju italjanske privrede.

Stoga je, ukazao je predsednik Srbije, potpuno izlišna debata da li Srbija oduzima radna mesta građanima Italije zato što italijanske kompanije investiraju u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, zemlje sa kojima Srbija ima povlašćene sporazume su upravo one zemlje koje proširuju svoja tržišta, što je svakako pogodnost za italijanske proizvođače.

Tadić je takođe ukazao na činejnicu da svaka nova italijanska kompanija koja dođe u Srbiju može da računa sa svojevsrnom logističkom strukturom, imajući u vidu da 30 odsto bankarskog sektora u Srbiji "pokrivaju" italijanske banke, da su ključna osiguravajuća društva u Srbiji italijanska, te da u našoj zemlji ima još niz drugih investicija koji italijanskim kompanijama čine poznatijim ambijent u kojem će da posluju.

"Tome bih dodao", kazao je Tadić, "i činjenicu da Srbija ima posebne odnose sa brojnim zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, sa kojima Italija nema tako produbljene veze".

"Saradnja srpskih i italijanskih privrednika nema granice i moguća je u svim sektorima", konstatovao je predsednik Tadić i dodao da tehnološke inovacije čine sektor u kojem je posebno moguće zajednički napraviti veliki iskorak.

Prema njegovim rečima, postoje planovi za investicije u energetski sektor u Srbiji, pri čemu je podvukao da je neiskorišćen sektor proizvodnje energije iz biomase, te da su investicije u ovoj oblasti od strateškog značaja za Srbiju.

Takođe, Tadić je izrazio želju za produbljivanjem saradnje u avioindustriji.

Predsednik regije Friuli Venecija Đulija Renco Tondo potvrdio je veliki interes te regije da sarađuje sa Srbijom.

"Pored ekonomskih odnosa ova regija neprestano razvija saradnju i na polju kulture, zdravstva i drugih oblasti i institucija", rekao je Tondo.

Učesnicima foruma obratio se i gradonačelik Trsta Roberto Kosolini.

O značaju saradnje Srbije i ove regije govorili su državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Branislav Zec, Predsednik Predsednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin i predsednik Privredne komore Trsta Antonio Pauleti.

Za biznis forum u Trstu vlada veliko interesovanje, kako srpskih, tako i italijanskih privrednika.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image