• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PKB primer za poljoprivrednike

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) treba da bude model za proizvodnju u stočarstvu i ratarstvu za sva ostala gazdinstva i individualne poljoprivrednike.

"Moramo da primenimo nova znanja i tehnologiju, jer samo znanje može da donese veće zarade i da osigura stabilniji život za ljude", rekao je Tadić tokom obilaska imanja PKB-a.

Tadić, koji je i predsednik Demokratske stranke (DS), rekao je da ne veruje u državu "brutalnog" liberalizma, ali ni u onu koja preuzima na sebe upravljanje privredom.

Prema njegovim rečima, PKB je primer planiranog odnosa države prema privrednom sistemu jer država, kako je naveo, treba da udahne vazduh u pluća preduzećima koja to ne mogu sama, kako bi se sačuvala radna mesta i pokrenula proizvodnja.

"Država je tu da pomogne preduzećima da premoste teško vreme što je učinjeno u slučaju PKB-a i još nekoliko kompanija", rekao je Tadić i naveo primere Resavice, "Kolubare" ali i Železare u Smederevu.

"Verujem da su svi ti napori države dobri i da će uroditit plodom. To su rizični koraci, jer je država stala iza preduzeća, ali ne sa namerom da bude proizvođač već da izabere dobar menadžment koji će upravljati sistemima", kazao je Tadić.

On je rekao da je potrebno naći pravu meru i jasnu ulogu države u privrednom sistemu, kako bi se izbegla krizna dešavanja i obezbedila radna mesta i razvoj.

Tadić je rekao da je odluka države da PKB ne bude privatizovan bila dobra jer je to gazdinstvo, kazao je, bitno za snadbevanje grada i ima izuzetan potencijal proizvodnje, ali i izvozni potencijal.

On je rekao da je od direktora PKB-a Rajka Mandića čuo plan za investicije i poboljšanje kvaliteta kako bi se ta kompanija nosila sa inostranim konkurentima.

"Samo podizanjem produktivnosti i kvaliteta i smanjenjem cena možemo da se izborimo sa teškom konukrencijom iz sveta i zemalja EU", kazao je Tadić i dodao da bi samostalni poljoprivrednici trebalo da ulažu višak sredstava u genetiku i kvalitetnu stočnu ishranu.

Diretor PKB-a Rajko Mandić rekao je da je proizvodnja mleka povećana za 20 odsto i najavio da će ove godine biti otvorena moderna farma sa
2.500 krava kao i postrojenje za proizvodnju stuje na biogas.

On je rekao da će PKB ove godine očistiti 250 kilometara kanala za navodnjavanje preko 5.000 hektara i da očekuju veće prinose za 20 do
50 odsto.

Predsednik Srbije je sa gradonačelnikom Beograda i potpredsednikom DS-a Draganom Đilasom i ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem obišao farmu muznih krava i prisustvovao početku prolećne setve kukuruza na imanju PKB-a.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image