• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Nemcima zarađujemo, na Ruse trošimo

Glavni izvozni partner Srbije u prva dva meseca ove godine bila je Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 191,9 miliona evra, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 431,3 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 154,4 miliona dolara i Bosna i Hercegovina sa 119,3 miliona.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 273,8 miliona dolara i Kina sa 214,5 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima ima suficit u razmeni od 116,4 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa. Sledi deficit sa Kinom, Mađarskom i Nemačkom.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su električne mašine i aparati - 107 miliona dolara, obojeni metali - 101 milion, žitarice i proizvodi od njih - 96 miliona, gvožđe i čelik - 79 miliona i odevni predmeti i pribor za odevanje - 70 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas - 288 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 230 miliona, drumska vozila - 140 miliona, električne mašine i aparati - 122 miliona i medicinski i farmaceutski proizvodi - 96 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu od 7,8 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image