• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija prirodan centar autoindustrije

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je prirodno da Srbija bude centar za proizvodnju automobila i automobilskih komponenti.

Na otvaranju fabrike za proizvodnju plastičnih komponenti za automobile francuske kompanije "Mekaplast" Tadić je rekao da "ne možemo odustati od Srbije kao zemlje koja bi bila centar za proizvodnju automobila, automobilske industrije i proizvodnju automobilskih komponenti".

"Ta uloga nam je pripadala u prošlosti i pripadaće nam u budućosti. Prirodno je da Srbija postane takva zemlja", rekao je Tadić.

Prema Tadićevim rečima ljudi u Zrenjaninu i u Vojvodini žele vredno da rade, a Srbija je sada stabilna zemlja sa jasnim putem ka EU.

"Zato smo i osvojili status kandidata za članstvo u Uniji", naveo je Tadić.

Ističući da u poslednjim danima ima puno dobrih vesti, jer dolaze novi investitori i otvaraju se radna mesta, on je skrenuo pažnju da su se neke stvari ipak promenile u odnosu na prošlost, pre svega u tehnološkom smislu.

"Mekaplast je najbolji primer za to. Njene fabrike predstavljaju umetnički iskorak u industriji. Svi proizvodi koji se ovde budu proizvodili za Fiat 500 i proći će kroz proces visoke tehnologizacije. Zahvaljujemo vam što ste odabrali upravo Srbiju", rekao je Tadić.

On je dodao da se, iako je svestan da u ovom trenutku građani Srbije nisu zadovoljni primanjima, "uz ovakvu viziju idustrijalizacije Srbije i putem ka EU mogu očekivati bolji standard".

On je ponovio da je danas suštinska borba ona za radna mesta i u Srbiji u u EU.

"Svi smo na tom zadatku. Ne treba insistirati na ustavnim nadležnostima, jer nam je svima to obaveza. Nezaposlenost je požar koji preti svakome. Svaki investitor je dobrodošao", istakao je Tadić.

"Srbija će nastaviti da daje podsticaje za investicije, ne samo stranim, već i domaćim ulagačima", rekao je Tadić.

On je ponovio stav da država treba da preuzme svoj deo odgovornosti, ali da ne treba da upravlja privedenim subjektima, kao u prošlosti.

Tadić je rekao da danas građani nemaju plate koje očekuju, ali je siguran da se investiranjem, vizijom industrijalizacije ili reindustrijalizacije i razvoja Srbije i političkim pravcem prema Evropskoj uniji može očekivati povećanje životnog standarda u godinama koje dolaze.

"Ali, danas, mi se borimo iznad svega za svako radno mesto. Svako radno mesto jeste suštinska borba današnje Srbije i svih zemalja Evropske unije. U EU to je veliko iskušenje i veliki izazov i mi smo posvećeni tom poslu, ja, kao predsednik Republike, predsednici vlada Srbije i Vojvodine, svi gradonačelnici", rekao je Tadić.

Tadić se na kraju gostima iz Francuske, kao i ambasadoru Francuske u Srbiji, obratio i na francuskom jeziku, podsetivši da ovo nije prvi put da se susreću.

"Nedavno samo se sastali u Pirotu sa 'Mišlenom', danas u Zrenjaninu, a sutra ko zna gde ćemo se sresti. Nastavićemo ovakav razvoj", zaključio je Tadić ističući da je za njega posebno važna poruka predsednika UO Francuske kompanije Tijeri Manija, koji je rekao "da je Srbija ključna za ovu kompaniju u ovom delu Evrope".

Otvaranju fabrike, koja predstavlja najveću francusku investiciju u poslednje dve godine, prisustvovali su predsednik UO "Mekaplasta" Tijeri Mani, šef dipliomatije kneževine Monako Žoze Badija, amabasador Francuske u Srbiji Franso Gzavije Denio, potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i predsednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić.

Pajtić je rekao da je Vojvodina četvrti region u Evropi po stranim ulaganjima.

"Naš cilj je da budemo prvi. A to ćemo ostvariti tako što smo obezbedili da u 39 opština imamo regionalne prostorne planove tako da svaka opština može da ima industrijsku zonu", rekao je Pajtić.



Fabrika u Zrenjaninu, u koju je do sada uloženo više od 10 miliona evra, predstavlja najveću francusku investiciju u Srbiji u poslednje dve godine.

Proizvodni pogon kompanije u dve proizvodne hale zauzima površinu od 5.900 kvadratnih metara.

U prvoj fazi rada fabrika će zaposliti 120 radnika, do kraja 2013. godine.

Najveći deo proizvodnje ove fabrike u Srbiji namenjen je za ugradnju u nova vozila koja se proizvode u fabrici "Fijat" u Kragujevcu.

Kompanija "Mekaplast" osnovana je 1955. godine u Monaku i tada je zapošljavala samo pet radnika.

Danas ima 5.500 zaposlenih u 15 zemalja sveta, a godišnji obrt dostiže 643 miliona evra.

U centralnoj Evropi već ima tri fabrike - dve u Češkoj i jednu u Poljskoj.

Pored Evrope kompanija posluje i u Indiji i Kini, Turskoj, SAD, Brazilu.

"Mekaplast" i kompanija "Drekslmajer" su 30. novembra prošle godine dobili ugovore o podršci Ministarstva ekonomije i SIEPA za otvaranje novih radnih mesta.

Obe kompanije su dobile 5.000 evra podsticaja po novootvorenom radnom mestu.

Na odluku ove francuske kompanije da dođe u Srbiju uticalo je pre svega opredeljenje "Fijata" da posluje u našoj zemlji.

Ideja je da ova kompanija uloži ukupno 15 miliona evra, i ostvari obrt od 24 miliona evra.

Glavni partner, po rečima vlasnika Tijerija Manija, je "Fijat", a ideja je da se uspostavi saradnja sa kompanijama kao što su "Mercedes", "Ford" i "Dačija".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image