• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo na čemu će Vlada "ušparati" 4,8 milijardi

Do kraja godine Vlada planirala da na službenim vožnjama, kancelarijskom materijalu, putovanjima, uslugama po ugovoru...

Mere štednje koje je Vlada usvojila na prošloj sednici u utorak su počele i zvanično da se sprovode, a do kraja godine trebalo bi da se uštedi oko 4,8 milijardi dinara.

Ministarstva su, kako pišu današnje "Večernje novosti", već dobila nalog da drastično smanje kilometražu na službenim automobilima i da skoro potpuno zaborave na rasipanje kancelarijskog materijala i nabavku nove opreme.

Do kraja godine, samo na osam stavki - putovanjima, uslugama po ugovoru, specijalizovanim uslugama, popravkama, materijalu, donacijama za NVO, nabavci opreme i nematerijalnoj imovini - moraće da se uštedi 4,8 milijardi dinara.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa zadužena je da u narednim danima precizira ko koliko mora da stegne kaiš.

Prema rečima direktora Uprave Novice Antića, radikalno će se štedeti na troškovima za benzin i potrošni materijal.

Putovanja moraju biti svedena na minimum i krajnje racionalizovana, zabranjeno je novo investiranje u zgrade, a novac će se trošiti samo za tekuće održavanje i neophodne popravke, rekao je Antić, dodajući da je budžet Uprave za 2012. već smanjen za čak trećinu u odnosu na sumu kojom su republički organi raspolagali prošle godine.

On objašnjava da štednja neće obuhvatiti samo "fiksne" budžetske troškove, a to su troškovi za grejanje, struju, komunalije, telefone... Takođe, od štednje na službenim putovanjima biće izuzeta jedino ministarstva policije i odbrane, a svi ostali moraće drastično da "smanje gas".

Nevladine organizacije dobiće za 343 miliona dinara manje nego što je bilo predviđeno budžetom. Koje NVO i za koje projekte će morati da štede, još nije definisano, ali je izvesno da se mere neće odraziti na budžet namenjen organizacijama koje kontrolišu izbore.

Suma novca koju smo tražili za 165 kontrolora kampanje u 23 grada širom zemlje neće biti umanjena, što nam je najvažnije, rekao je nam Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević napomenula je da je Vlada Srbije na štednom režimu još od početka mandata, "ali ćemo morati još da 'zavrnemo' troškove".

Apelujemo i na lokalne nivoe vlasti, javna preduzeća i agencije da maksimalno redukuju potrošnju gde god je to moguće, a da ne ugroze svoje funkcionisanje, navela je Stojčević.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image