• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajato je, al je jeftino

U domaćim radnjama sve češće se prodaje roba pred istekom roka trajanja uz veliki popust.

U ponudi su grickalice, slatkiši, pojedina pića i namazi sa popustom i do 50 odsto, a grisine najjačeg domaćeg konditora prodavane su po ceni od pet do deset dinara nekoliko nedelja pred istek roka trajanja, pišu beogradske "Večernje novosti".

U trgovinskim lancima kažu da više ne čekaju zadnji dan da povuku robu sa rafova kako bi se oslobodili zaliha, već najčešće mesec dana pre isteka roka trajanja daju značajne popuste na robu koja nije uspela da se proda.

Klasiranje prehrambene robe prema kvalitetu na domaćem tržištu nije masovno zastupljeno, pa ni cene nisu uvek prilagođene ponuđenom kvalitetu namirnica, piše ovaj beogradski dnevnik.

Klasiranje proizvoda prema kvalitetu zastupljeno je samo u pojedinim trgovinskim lancima i to kod povrća i voća i kod nekih kategorija svežeg mesa.

Povrće i voće je klasirano na rafovima "Maksija", "Tempa", "Rode", "Merkatora" i "Idee", pa su druga i treća klasa na sniženju 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i više.

"Meso se prodaje u prvoj i drugoj klasi, ali je specifična situacija kod voća i povrća, koje po isporuci u objekat uglavnom dolazi kao prva klasa, i prodaje se po nekoj redovnoj ili akcijskoj ceni", objašnjavaju "Novostima" u trgovinskim lancima.

Nakon izvesnog perioda, zavisno od vrste, voće menja svojstva i dodatno zri. To voće se resortira, odnosno reklasira i postaje druga klasa, ono je i dalje zdravo i ispravno za jelo, ali malo izmenjenih, najčešće spoljnih svojstava, i prodaje se po nižoj ceni oko 20 do 30 odsto, pišu "Novosti".

Za robu sa isteklim rokom trajanja na rafovima predviđene su kazne od 100 do 300 hiljada dinara kod samostalnih trgovinskih radnji, a kod preduzeća kazne dostižu i tri miliona dinara.

Zato trgovci dobro paze da im se bajata roba ne nađe na rafovima.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image