• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslodavci traže reformu inspekcijskih službi

Vodeća udruženja poslodavaca u zemlji pokrenula su danas zajedničku inicijativu za sprovođenje sveobuhvatne reforme inspekcijskih službi.

Troškovi privrednika zbog inspekcijskih kontrola procenjuju se na više od 13 miliona evra godišnje, a boljom koordinacijom tih službi ti troškovi bi bili niži za oko 30 odsto, pokazuju podaci Kancelarije za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa.

Najuticajnija privredna i poslodavačka udruženja ističu da u Srbiji deluju 32 inspekcije koje su u sastavu 12 različitih ministarstava, što otežava njihov rad na terenu ali i opterećuje poslodavce, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

"Anketa 1000 privrednika iz svih sektora ekonomije i krajeva Srbije ukazuje da čak 43 odsto anketiranih privrednika smatra da inspekcijski nadzor na njihovo poslovanje utiče jako negativno (23 odsto), ili negativno (20 odsto), dok ih samo 12 odsto smatra da je uticaj inspekcijskog nadzora na njihovo poslovanje pozitivan", navela je rezultate ankete Milica Samardžić iz Američke privredne komore, koja se pridružila ovoj akciji.

Ona je naglasila da se primedbe poslodavaca odnose na rad inspektora, sadržaj propisa i nedostatak koordinacije i ukazala da bi reforma inspekcije doprinela da se privrednici više posvete razvoju poslovanja.

Portparol Unije poslodavaca Srbije (UPS) Dragoljub Rajić naglasio je da bi bilo dobro uvođenje preventivnih kontrola inspekcije kako bi se uklonili administrativni propusti i da ne bi trebalo privrednike kažnjavati za takve greške.

On je naveo primer preduzeća iz srednjeg Banata koje je kažnjeno, jer je umesto izraza 'rešenja o odmorima' upotrebilo izraz 'odluke o rešenjima'.

Rajić je istakao da je UPS u protekle četiri godine imao 1246 pritužbi firmi na rad inspekcija, a većina se odnosi na to da nisu uspeli da dobiju informacije šta im je sve od dokumentacije potrebno kako bi izbegli da načine prekršaj.

Izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević je ukazala da poslodavci u proseku 60 sati godišnje posvete radu sa inspekcijama i naglasila da kada se to pomnoži sa brojem preduzeća dolazi se do troškova koji nisu mali.

Privrednici se žale na proceduru podnošenja žalbi i smatraju da one nemaju nikakvu svrhu, ili, što je još i najgore, žalbe mogu i da pogoršaju situaciju.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić naglasila je da su analize pokazale da je prosečno izrečena kazna po preduzeću 2.100 evra i dodala da često te kazne nisu primerene ekonomskoj snazi preduzeća.

Veći deo privrede čine mala i srednja preduzeća koja ne mogu da izdrže takva opterećenja, pa bi bilo dobro, naročito za nove firme, da se odredi preventivni period u kome inspekcije ne bi kažnjavale vlasnike, već ukazivale na propuste, navela je ona.

Direktorka Kancelarije za regulatornu reformu Mirjana Prokopijević podsetila je da vlada od 2008. godine radi na ukidanju suvišnih procedura i propisa.

U tom kontekstu ona je pozdravila odluku Vlade da oformi radnu grupu za pripremu plana za reformu inspekcija, ali je podsetila i da je rok za izradu nacrta istekao 31. marta.

Organizacija rada inspekcija je jako složena i asimetrična, pa tako Poreska uprava ima 173 područne jedinice, tržišna 42, sanitarna 30, inspekcija rada 28.

Više od 1.000 različitih zakona i podzakonskih akata se odnosi na rad inspekcija, a prema proceni samih inspektora, postoji najmanje 30 zakona i podzakonskih akata koje inspekcijski organi primenjuju u svakodnevnom radu.

Reorganizaciju inpekcijskih službi podržala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) koja u Srbiji sprovodi projekat namenjen boljim uslovima poslovanja.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image