• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajatović: Izgradnja Južnog toka krajem 2012.

Dušan Bajatović izjavio je danas u Novom Sadu da će radovi na izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju početi krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" je na konferenciji za novinare u sedištu Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) kazao da je "Južni tok" "šansa da sa najvećim svetskim kompanijama učestvujemo u ozbiljnoj priči".

"Samo u prvoj godini eksplatacije država Srbija će od 'Južnog toka' prihodovati 200 miliona evra samo na ime taksi", istakao je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je naglasio da će na izgradnji tog gasovoda biti angažovana kompletna građevinska operativa u Srbiji.

Bajatović je kazao da ništa neće poremititi početak izgradnje "Južnog toka", odgovarajući na pitanje novinara da li će činjenica da je, po pisanju današnjeg "Komersanta - Ukrajina", ukrajinska vlada spremna da uloži 790 miliona evra u projekat transkaspijskog gasovoda, uticati na gasovod koji treba da prođe kroz Srbiju.

"Ne verujem da će projekat transkaspijskog ili bilo kog drugog gasovoda sa izvora iz srednje Azije u praksi biti sproveden u delo", rekao je Bajatović, napominjući da su za energente iz tog regiona pre svega zainteresovane obližnje, brzo rastuće velike privrede Narodne Republike Kine i Indije .

"Južni tok" je, po Bajatoviću, realnost i velika šansa Srbije.

"Uostalom, mi smo pozvani da učestvujemo samo u projektu 'Južni tok' i ni za jedan drugi projekat nemamo poziv", zaključio je Bajatović.

Trasa gasovoda "Južni tok" treba da ide od izvorišta u Rusiji, preko Bugarske, Srbije i Mađarske prema zapadnoj Evropi.

Rivalski "Nabuko" i Transkaspijski gasovod su do sada više puta kritikovani zbog nepostojanja dovoljnih količina centralnoazijskog gasa kojim bi bili punjeni.

Projekat "Južni tok" realizuje se radi diversifikacije maršruta isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima.

Za realizaciju kopnene deonice projekta Rusija je potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Gasovod će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara (m3) godišnje.

Puštanje prve linije planirano je za decembar 2015, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde m3 očekuje se do 2018. godine.

Orijentaciona vrednost "Južnog toka" iznosi 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za deonicu ispod Crnog mora, a 5,5 milijardi evra za kopnenu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image