• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovci obećavaju jeftinija jaja

Veliki trgovinski lanci najavljuju za sledeću sedmicu pojeftinjenje kokošijih jaja i za petinu.

Osetno sniženje cena jaja, čija je sada "sezona", uslediće na Veliki petak 13. aprila u prodavnicama kompanije Delez Srbija - u čijem sastavu su trgovine Maksi i Tempo - a toj akciji pridružiće se Merkator S i trgovinski lanac SOS.

Trenutno, cene jaja u domaćim trgovinama variraju, najčešće, u rasponu od 170 do 235 dinara dinara za deset komada, zavisno od klase i kategorije, dok isto pakovanje jaja na pijacama košta, uglavnom, od 150 do 200 dinara.

Jaja su, inače, u Srbiji naglo poskupela potkraj zime za više od 30 odsto, nakon veoma hladnog dvonedeljnog talasa u februaru, jer je ponuda sa velikih živinarskih farmi opala za oko 50 procenata, ukazao je za Tanjug savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović.

Razlog poskupljenja jaja na domaćem tržištu je i u tome što je usled lošeg vremena prestala ili bitno umanjena proizvodnja na gazdinstvima za sopstvene potrebe i zelene pijace, tvrdi Budimović.

Stručnjaci procenjuju da u Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja, a ukupno se proizvede približno 1, 2 milijarde komada jaja godišnje, a svako domaćinstvo potroši, u proseku, 54 komada jaja mesečno.

Kriza u snabdevanju jajima protekle zime se snažno osetila i na tržištu EU, tvrdi izveštač njujorškog "Volstrit džornala" (VSJ) iz Brisela, navodeći da je u martu cena jaja u EU uvećana, u proseku, 76,5 odsto, u odnosu na isti lanjski mesec.

Tako drastičan skok cene jaja je, prema oceni VSJ, prvenstveno posledica odluke Evropske komisije EU da primeni novo pravilo koje zabranjuje čuvanje kokošaka u običnim kavezima, što znatno uvećava troškove u proizvodnji konzumnih jaja.

Najprimetniji rast cena zabeležen je u Češkoj, gde pakovanje od 10 jaja košta 2,07 evra, dvostruko više nego pre 12 meseci.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image