• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neminovna poskupljenja struje

Srbija neće menjati cene bar do oktobra, u Crnoj Gori ovo je glavna tema mesecima, a u Hrvatskoj traže poskupljenje za petinu.

U većini zemalja zapadnog Balkana najavljena su poskupljenja struje, u Srbiji će cene biti iste bar do oktobra, u Crnoj Gori ovo je glavna tema već mesecima a poslednjih dana i "Hrvatska elektroprivreda" traži poskupljenje od 22 odsto.

Potpredsednik Vlade Hrvatske Radomir Čačić izjavio je da je Vlada saglasna sa poskupljenjem, ali da će procenat sigurno biti manji od zahtevanog, dok iz "Hrvatske elektroprivrede" neophodno poskupljenje pojašnjavaju činjenicom da uvoz struje košta jer je zbog suše proizvodnja u hidroelekranama manja.

Mirela Klanac iz "Hrvatske elektroprivrede" kaže da je opštepoznato da su cene ostalih energenata vrlo fleksibilne i da rastu, zbog čega se povećavaju i troškovi ovog preduzeća.

Kilovat-čas hrvatska domaćinstva plaćaju oko 0,095 evra od jula 2008, a sindikati traže od Vlade da spreči poskupljenje, jer će to dodatno ugroziti standard građana u Hrvatskoj.

U Srbiji je prosečna cijena struje oko 0,055 evra a Ljiljana Hažibabić iz Agencije za energetiku kaže da je Srbija kada je reč o ceni na dnu svih lestvica Evrope i regiona, ističući da je to sada igra između ekonomske moći i platežne sposobnosti kupaca i nužne potrebe da energetska preduzeća opstanu i imaju neki održivi razvoj.

Od zemalja EU najjeftiniji kilovat-čas od 0,09 evra imaju građani Bugarske, čije su i plate najmanje, dok je struja najskuplja u najbogatijim zemljama, Norveškoj, Belgiji i Nemačkoj, gd kilovat-čas košta 0,20 do 0,30 evra, prenosi RTS.

Evropski analitičari upozoravaju da narednih godina cene struje neće mirovati, da su poskupljenja neminovnost, jer potrošnja godišnje raste od tri do pet odsto dok je na tržištu već manjak struje.

Evropska unija traži da od poskupljenja budu zaštićeni najsiromašniji građani.

(Srna)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image