• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvoreni "Fijat automobili Srbija"

Fabrika, projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata" vredan oko milijardu evra, danas je svečano otvorena u Kragujevcu i od nje se očekuje značajan doprinos oporavku privrede.

Premijer Mirko Cvetković, zvaničnici Srbije, generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Serđo Markione, sa članovima top menadžmenta te kompanije prusustvovali su svečanom otvaranju fabrike automobila.

Premijer Cvetković je na svečanom otvaranju fabrike FAS naglasio da je investicija od milijardu evra u tu fabriku verovatno najveća u bilo koji proizvodni kapacitet u Srbiji uopšte, a nekoliko decenija unazad sigurno, i dodao da će u punoj proizvodnji biti zaposleno 2.500 radnika i još 10.000 posredno.

Generalni direktor grupacije "Fijat Krajsler" Markione rekao je da su otvaranjem nove fabrike uspešno završene intenzivne pripreme duže od tri godine, a današnji dan predstavlja novi početak za ovu potpuno redizajniranu fabriku i najmoderniji industrijski pogon sa najsavremenijom "Fijatovom" tehnologijom.



Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvodeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model "fijat 500L" pojaviće se na tržište sledeće jeseni.

Markione je istakao da je "Fijat" izabrao Srbiju za ulaganje zbog privlačnog okruženja za strane investicije, jake industrijske tradicije i mlade, visokokvalifikovane radne snage.

Vlada Srbije i Fijat 29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija", zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67, a Srbija 33 odsto udela.

U istoj srazmeri finansirana je ta velika investicija u Srbiji, a po istom principu deliće se i prihodi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju 200.000 vozila.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fijatovi" dobavljači i kooperanti - "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, koju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS Antonio Ćezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 50 L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fijata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fijat" prodati 160.000 automobila novog modela.

Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500L" biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image