• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: Ovo je godina poreokreta u agraru

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da je Srbija ove godine ušla u potpuno drugačiju putanju za podsticanje poljoprivredne proizvodnje.

Zato se s pravom očekuje da će nove mere dovesti do punog korišćenja domaćih resursa u agraru, povećanja sirovinske osnove i daljeg rasta izvoza.

Na okruglom stolu o problemima agraga u organizaciji agencije Tanjug Petrović je istakao da je promena sistema subvencionisanja omogućila da znatno veći broj gazdinstava u Srbiji dobije pomoć da se na efikasniji način bave poljoprivredom.

On je podvukao da će ove godine tri puta više gazdinstava dobiti subvencije države, tačnije 250.000 u odnosu na 82.000, koliko ih je bilo prošle godine.

Uz to i 50 odsto više je površina čija će obrada biti subvencionisana, što sada iznosi više do milion i po hektara, naveo je ministar.

Petrović je ukazao i da je suštinski problem zemljoradnika u našoj zemlji u prošlosti bio nedostatak gotovog novca za finansiranje tekućih radova i napomenuo da im je ove godine na raspolaganju ukupno 22 milijarde dinara namenjenih za biljnu proizvodnju.

Od te sume, 10 milijardi dinara je izdvojeno za regresiranje dizel goriva koje predstavlja veliki trošak za poljoprivrednike u tekućoj setvi, rekao je Petrović.

On je najavio da će zemljoradnicima od danas biti na raspolaganju i novac po Uredbi Ministarstva poljoprivrede o avansnoj isplati, ukupno tri milijarde dinara, za prolećnu setvu, a mogu koristiti i povoljne dinarske kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom od šest odsto godišnje sa rokom otplate do tri godine.

Petrović je rekao da odobravanje kredita poljoprivrednicima ide "vrlo dobro" i da je prošle nedelje plasirano u proseku 700.000 evra dnevno, pa se očekuje da će ukupan prošlogodišnji odobren iznos od 62,5 miliona evra biti premašen.

Ministar je naglasio i da je ove godine agrarni budžet za trećinu veći nego u 2011. i iznosi više od 30 milijardi dinara, prema prošlogodišnjih 20 milijardi.

Petrović je istakao da poljoprivreda u Srbiji danas ima važnije mesto nego što je imala pre izvesnog vremena, što je veoma dobro, jer se u našoj zemlji više od 800.000 porodica bavi poljoprivredom, od čega 400.000 gazdinstava živi isključivo od poljoprivrede.

Srbija ima ogroman prostor za povećanje fizičkog obima poljoprivredne proizvodnje zahvaljujući značajnim prirodnim resursima, naveo je ministar podsetivši da Srbija ima 4,2 miliona hektara obradivog zemljišta i dovoljno vode.

Petrović je konstatovao da Srbija ima sve što je potrebno da nastavi pozitivan izvozni trend u agraru i naveo da je za milijardu dolara povećala izvoz hrane u poslednje dve godine.

Izneo je i precizne podatke prema kojima je prošle godine iz Srbije izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 2,7 milijarde dolara, pri čemu je ostvaren suficit od 1,3 do 1,4 milijarde dolara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image