• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle izbornih laža sledi surova realnost

Ceh godina loše vlasti platiće građani kroz veće cene hrane i komunalija, veći PDV, mnogo slabiji dinar, manje plate i penzije i dalja otpuštanja, prognozira ekonomista Miroslav Prokopijević.

Profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu u Beogradu Miroslav Prokopijević ocenio je da u Srbiji, posle izbora, sledi ceh za ponašanje vlasti poslednjih meseci i godina, okončava se pirotehnika "slatkih snova" i na scenu stupa java.

Prokopijević je u intervjuu Danasu rekao da će posle izbora porasti cene, posebno one pod državnom kontrolom, povećaće se PDV, rašće inflacija, dinar će malo brže gubiti vrednost nego proteklih par sedmica, biće smanjivanja plata i penzija i daljih otpuštanja.

On je ocenio i da su sve, sem jedne kampanje, u ekonomskom domenu slične "kao jaje jajetu" u tri ključne stvari.

Prvo, sve su zasnovane na etatizmu i populizmu, drugo, niko ne govori o potrebi promene postojećih pravila igre na ključnim tačkama i treće, svi govore o ciljevima (ulaganja, radna mesta, prosperitet), a niko ne pominje sredstva da se to ostvari, rekao je Prokopijević.

Zato su ta obećanja, po njemu, "samo ludom radovanje".

Od ovog opšteg tona se razlikuje samo kampanja jedne marginalne stranke, koja se zalaže za ograničenje javnih izdataka, poštovanje granice duga i deficita. To su koraci u pravom pravcu, ali nedovoljni, rekao je Prokopijević.

Prema njegovim rečima, nedostaju pozitivni koraci za popravljanje poslovnog okruženja i unapređenje vladavine prava i, u osnovi, u kampanji dominiraju bajate ideje.

Prokopijević je izjavio i da je pre nekih 15 godina kandidatura za Evropsku uniju imala pozitivan uticaj, ali da danas ni članstvo ne znači mnogo za privlačenje ulaganja.

"Važno je kakva su pravila igre. Na primer, mnogo više investitora je poslednjih godina otišlo iz Portugalije ili Grčke nego što ih je došlo. A to su ne samo članice EU, nego i evrozone. Ako te dve stvari - članstvo i evrozona - ne znače ništa, sigurno ne znači ni kandidatura", ocenio je Prokopijević.

Zato, smatra on, umesto neefikasne "kandidatske" retorike, Srbija treba da se okrene reformama.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image