• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena deonica gasovoda u Leskovcu

Deonica magistralnog gasovoda "MG-11" Niš-Leskovac dužine 52 kilometra i gasovodna mreža u Leskovcu od sedam kilometara puštene su danas u rad.

Ta investicija vredna je oko 15 miliona dolara i mreža je spremna za priključenje prvih potrošača prirodnog gasa - fabrika "Jura" i „Nevena", Industrije građevinskog materijala „Mladost", Gradske toplane...

Svečanosti u Leskovcu prisustvovali su savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, izvršni direktor "Jugorosgasa", kompanije koja je realizovala projekat Vladimir Vasiljevič Koldin kao i gradonačelnici Leskovca i Vranja Slobodan Kocić i Miroljub Stojčić.

Škundrić je prilikom otvaranja gasovodne deonice u Leskovcu istakao da su stvoreni uslovi da se krene sa izgradnjom gasovoda prema Vranju i da se obuhvati ceo jug Srbije.

On je ukazao da će planirane investicije u gasni sektor u narednih četiri, pet godina, vredne oko dve milijarde evra, doprineti ukupnom društveno-ekonomskom prepordu zemlje.

Škundrić je podsetio da će ove godine početi i realizacija najvažnijeg projekta gasne infarstrukture u Srbiji, izgrdanja kraka gasovoda "Južni tok".

Očekuje se da će 2016. ili 2017. godine poteći prve količine gasa iz tog gasovoda kapaciteta 18 milijardi metara kubnih godišnje godine dok bi do 2025. godine kapacitet postrojenja iznosio 40 milijardi metara kubnih.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao da Rusija, razvijajući saradnju sa Srbijom, ne postavlja nikakve uslove, osim da projekti moraju da budu uzajamno korisni.

"Mi Srbiji ne postavljamo nikakve teritorijalne zahteve, ne diktiramo vam kada, gde i kako ćete organizovati izbore", rekao je Konuzin prilikom puštanja u rad gasovodne mreže u Leskovcu i dodao da se Rusija odnosi sa poštovanjem prema svim reformama u Srbiji i ne pokušava da nametne svoje viđenje.

Konuzin je rekao da ovaj događaj nije svakodnevni, iako se ovakva praksa sve češće ponavlja.

"Danas otvaramo ovu mrežu, po podne najveća ruska osiguravajuća kompanija počinje sa radom u Novom Sadu, prekosutra ćemo u Nišu otvoriti rusko-srpski humanitarni centar. Do kraja godine će NIS završiti svoju modernizaciju", rekao je Konuzin i dodao da je spisak zajedničkih projekata dug.

Izvršni direktor "Jugorosgasa" Koldin naglasio je da je u Leskovcu urađeno ono što je i obećano, zahvalivši svima na podrši i pomoći.

Prema njegovim rečima, "Jugorosgas" je imao dobru saradnju i podsku državih struktura i preduzeća podsetivši da su na projektu u Leskovcu angažovana domaća preduzeća i da je gotovo sva potrebna oprema proizvedena u Srbiji

"Jugorosgaz" je u skladu za energetskom politikom Srbije, u septembru 2010. otpočeo izgradnju magistralnog gasovoda "MG-11" Niš - Leskovac - Vranje, ukupne dužine 122 kilometra.

Do sada su završeni radovi na izgradnji prve faze magistralnog gasovoda, dužine oko 52 kilometara i prve faze distributivnog čeličnog gasovoda, dužine oko sedam kilometara kao i deo mreže od polietilenskih cevi.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image