• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratari podeljeni oko obnove blokada puteva

Predstavnik zemljoradnika Miroslav Ivaković najavio obnovu protesta za 25. april, a predsednik kluba "100 paora plus" Vojislav Malešev "da sad nije vreme".

Malešev smatra da je proteste, usled nezadovoljstva krupnih zemljoradnika državnom politikom subvencija u agraru, trebalo preduzeti ranije i da je "to vreme propušteno."

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine je Tanjugu rečeno da se već usvojena politika podsticaja u agraru za ovu godinu, prema kojoj se subvencije dele na osnovu ostvarenog prinosa, a ne po jedinici obradive površine neće menjati.

Nezadovoljni poljoprivrednici traže osim povratka starog načina dodele subvencija, što znači da se za svaki hektar dobije u vidu podsticaja 14 hiljada dinara, takođe i da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i počne primena ranije usvojene Strategije razvoja poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović je, međutim, danas u Kuršumliji rekao da je primena Uredbe o novom načinu subvencinisanja zemljoradnika počela veoma uspešno.

Prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede, zemljoradnicima će zaključno sa današnjim danom, u okviru avansne isplate subvencija u ovoj godini, biti podeljeno oko 1,8 milijardi dinara za 150.000 registrovanih gazdinstava.

Prema važećim propisima, avans za proizvodnju duvana, soje, suncokreta, uljane repice i šećerne repe iznosi 4.000 dinara po hektaru, za žitarice 1.500 dinara a za krompir 2.000 dinara po hektaru.

Petrović je, takođe, podsetio da do 15. maja poljoprivrednici mogu realizovati bonove za regresirano gorivo.

Deo poljoprivrednika iz Vojvodine, koji su najavili novu blokadu puteva ako se ne ispune njihovi zahtevi i vrati stari način subvencionisanja po površini, ne treba da troše energiju na besperspektivne akcije i otežavaju život drugim ljudima, poručio je resorni ministar subotu, prilikom obliska gazdinstava u okolini Sremske Mitrovice.

"Nije moguće više vratiti se na sistem subvencionisana po površini, zbog toga što će više od 200.000 gazdinatsava, prema mojim procenama, ostvariti pravo za subvenciinisanje po kolicini, budući da dajemo novac unapred", naveo je Patrović.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić je objasnio za dnevnik "Danas", podržavajući vladinu Uredbu o subvencijama u agraru, da je podsticajima po jedinici površine samo za ratarske i povrtarske kulture, uz istovremeno drastično smanjenje premija za mleko, domaće stočarstvo, koje bi trebalo da bude okosnica razvoja agrara, dovedeno "na najniže grane."

Nezadovoljni poljoprivrednici su, inače, krajem prošlog meseca krenuli traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, kako bi pred zgradom Ministarstva poljoprivrede saopštili svoje zahteve, ali ih je policija zaustavila i nakon toga je, u periodu od 48 sati, bilo blokirano više putnih pravaca u pokrajini.

Vlada Srbije je, inače, danas donela tri uredbe koje se tiču novih subvencija za poljoprivredu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image