• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profit NIS-a "ubiše" kursne razlike

Neto dobit NIS-a u prvom kvartalu od 8,4 milijarde dinara za 15 odsto manja nego u istom periodu prošle godine. Na padu dinara izgubljeno 32 odsto.

Direktor finansija rusko-srpskog naftaša Aleksej Urusov je na konferenciji za novinare kazao da su na ovakav rezultat najviše uticali negativni ekonomski uslovi u zemlji, ali i kretanje kursa dinara.

Samo na padu krusa domaće valute NIS je ostvario gubitak od četiri milijarde dinara, ili 32 odsto potencijalne dobiti.

I pored toga, istakao je Urusov, dobit pre odbijanja kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za prvi kvartal iznosi 15,5 milijardi dinara što je dvostruko više u odnosu na isti pokazatelj prošle godine.

On je objasio da je ovo povećanje posledica povećanja efikasnosti poslovanja, rasta proizvodnje domaće nafte i gasa, kao i realizacije iz Angole u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Operativni novčani tok (OFC) je negativan i iznosi minus dve milijarde dinara, odnosno 95 odsto je niži od prošlogodišnjeg, kazao je Urusov i objasnio da je negativan uticaj imao rast potraživanja od velikih potrošača, pre svega tri milijarde od Srbijagasa i dve milijarde dinara od EPS-a.

S obzirom na situaciju da je u prvom kvartalu zabeležen rast prosečne cene nafte od 14,9 odsto, što je uslovilo rast maloprodajne cene naftnih drivata od 15 odsto i pad prometa naftnih derivata za dva odsto (1,2 odsto u maloprodaji, zatim 5,1 odsto u veleprodaji, ali i povećanje izvoza za 12,2 odsto), deluje neverovatan podatak da je prihod od prodaje u NIS-u povećan čak za 24 odsto - na 45,6 milijardi dinara.

Kada je reč o obimu investicija, one iznose 7,7 milijardi dinara, što je povećanje od 196 odsto, najviše u istraživanja i proizvodnju, kazao je Urusov.

Prema njegovim rečima, ukupan dug prema bankama je sveden na 444 miliona dolara, dok je obim plaćenih poreza i fiskalnih obaveza oko 15 milijardi dinara.

On je dodao da je u NIS-ovim rafinerijama prerađeno 413.000 tona nafte, što je za 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, usled remonta u Rafineriji nafte Pančevo tokom ferbuara i marta.

Cena akcija NIS-a je na kraju prvog kvartala iznosila 588,43 dinara, kazao je Urusov i dodao da je neto aktiva prvi put veća nego osnivački kapital, kao i da je ukupna vrednost kalitala 96 milijarde dinara.

Urusov je najavio i da se završetak rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu može očekivati u trećem kvartalu ove godine.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image