• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad sve stranke za čiste javne nabavke

Kada je počela izborna trka političke partije su postale složne da su neophodne izmene u sistemu javnih nabavki.

Kako je pokazala anketa ekonomskog portala Ekapija, Demokratska stranka (DS) planira da u prvih 100 dana nove vlade usvoji izmene Zakona o javnim nabavkama, koji je sadašnja vlada uputila Skupštini Srbije, a Srpska napredna stranka (SNS) bi da uštedi 74 milijarde dinara kroz svoj predlog zakona javnih nabavki.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) traže da se preispita uvođenje centralizovanog sistema nabavki, a Reformistička stranka se zalaže da kontrolu nabavki ima opozicija kroz nadzorne odbore.

Upitnik je poslat na adrese 12 stranaka koje učestvuju u parlamentarnim izborima u Srbiji, a osim četiri navedene, odgovor je Ekapiji poslala još i Socijalističcka partija Srbije (SPS).

U odgovoru iz SPS-a se navodi da koalicija koju predvodi ta stranka, "u predizbornoj kampanji promoviše rezultate i ne licitira s nerealnim socijalno-ekonomskim obećanjima".

DS je precizirala da će se predloženim izmenama Zakona o javnim nabavkama smanjiti mogućnost pregovaranja van očiju javnosti time što će se sve nabavke, pa i one male vrednosti, objavljivati na portalu.

Ta stranka je predvidela i smanjenje broja izuzetaka, odnosno situacija kada se ne sprovodi Zakon o javnim nabavkama i bolja kontrola dodatnih radova u građevinarstvu kroz bolje definisanje viškova i manjkova radova, čime bi se značajno smanjile eventulane zloupotrebe.

Centralizacija javnih nabavki, istakli su u DS-u, doneće značajnu uštedu u budžetu države.

SNS je navela da će se izmenama zakona koje je predložila uvesti nabavke koje se finansiraju iz stranih kredita, delimična centralizacija, spisak negativnih referenci, povećanje ovlašćenja Uprave za javne nabavke i promene sastava i načina rada Komisije za zaštitu prava.

Ističe se i da će SNS nastojati da podstakne i pomogne lokalnim samoupravama da osnivaju specijalizovana tela za nabavke koja bi za jednu ili više opština sprovodila nabavke uz uvođenje elektronskog sistema u sve faze nabavke.

Ujedinjeni regioni Srbije rešenje vide u jasnoj šemi nadležnosti i organizacije u postupku javnih nabavki, smanjenju formalizma i nepotrebne birokratije, stimulisanju načela konkurentnosti i principa "vrednost za novac", jačem institucionalnom okviru i političkom konsenzusu za efikasno procesuiranje kod zloupotreba.

URS planira da preispita rešenja kojima se uvodi centralizovan sistem, jer se u jednoj organizaciji spajaju funkcije kontrole i samog ugovaranja javnih nabavki, kao i poslovi praćenja dodeljenih ugovora.

Važni koraci su, istakao je URS, uvođenje deklaracije ponuđača, kao oblika dokazivanja ispunjenosti uslova za učešće na tenderu, uvođenje elektronskih javnih nabavki, kao i obučavanje i licenciranje službenika.

Reformisticka stranka navodi da izmene zakona nisu neophodne i predlaže da se nadzor u javnim nabavkama prepusti opoziciji, tako da upravne odbore imenuje vlast, a nadzorne odbore opozicija.

Godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji iznosi 350 milijardi dinara, navela je Ekapija.

U poslednje tri godine javnim nabavkama mimo propisa, prevashodno neopravdnim "hitnim postupkom", oštećen je budžet za bar pedesetak miliona evra i za to niko nije odgovarao, rekao je prošle godine direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Upozorenja konstantno stižu i iz EU. Na konferenciji u Beogradu još pre dve godine, šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer je istakao da je sistem javnih nabavki u Srbiji veoma ranjiv i naglasio da se svi državni organi moraju aktivnije uključiti u rešavanje tog problema.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image