• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dulić: Najuspešniji objekat u istoriji Srbije

Kompleks zatvorenih bazena u subotičkom naselju "Prozivka" je najuspešniji građevinski projekat u istoriji Srbije, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, na otvaranju ovog objekta.

Kraj radova u ponedeljak označen je svečanim zaustavljanjem sata koji je pušten u rad 7. decembra prošle godine, a koji je odbrojavao sate, dane i minute do završetka bazena.

Rok za izgradnju je bio 180 dana, a ministar Dulić, pokrajinski premijer Bojan Pajtić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik Skupštine grada Subotica Slavko Parać zaustavili su sat 36 dana, 13 sata i 19 minuta ranije, što znači da je objekat završen za 143 dana.

Izgradnja objekta finansirana je iz sredstava programa pomoći građevinskoj industriji Vlade Republike Srbije.

Ministar Dulić je ocenio da je program pomoći građevinskoj industriji iz antikriznog postao "jedan od najuspešnijih programa" koje je ova Vlada sprovodila.

"Po Srbiji trenutno ima 250 ovakvih gradilišta. Ogroman broj škola, bolnica, domova zdravlja, domova učenika, domova kulture, stadiona, bazena, hala sportova, pa čak i jedan most biće završeno tokom ove građevinske sezone", rekao je Dulić.

Dulić je rekao da je zahvaljujući tom programu u Srbiji u protekle dve godine zaposleno oko 80.000 građevinskih radnika.

"Nikada brže jedan ovakav građevinski objekat, kakav je bazen u Subotici, nije završen", rekao je Dulić i čestitao na trudu i rezultatima 600 radnika kojisu gradili bazen, "neprekidno, u tri smene, pod najtežim uslovima" od decembra 2011. do danas.

"Mi smo pokazali kao narod i kao država da se i kod nas mogu brzo i efikasno završiti građevinski objekti, pre roka", rekao je Dulić.

Dulić je zaključio da će na isti način biti završićna obilaznica oko Subotice, banja na Paliću, infrastruktura, nove fabrike, ali i zgrada Narodnog pozorišta, "kada se uoblikuje u racionalne i normalne okvire".

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je pokrajinska vlada u protekle četiri godine investirala šest milijardi dinara u Subotici u infrastrukturu, čime su privučeni strani i domaći investitori.

"Da bi se povećala atraktivnost Subotice kao grada i za investitore i za turiste potrebni su ovakvi objekti", rekao je Pajtić.

Objekat ima oko 3.800 kvadratnih metara korisne površine sa dva bazena.

Veliki bazen namenjen je subotičkim sportistima i rekreativcima, a mali, dubine od 1,2 metra deci i školi plivanja.

Veliki bazen će svečano biti otvoren utakmicom između vaterpolo reprezentacija Srbije i Mađarske, a nešto ranije za predstavnike dve reprezentacije gradonačelnik Subotice Saša Vučinić priredio je prijem u Gradskoj kući.

Radovi su prekidani jedino tokom vanredne situacije zbog obilnih snežnih padavina.

Vrednost radova je 530 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta, kroz program pomoći građevinskoj industriji u Srbiji.

Radove izvodi konzorcijum preduzeća SMB gradnja i Ekspres servis iz Subotice i Jedinstvo iz Sevojna.

Za izgradnju je utrošeno 433 miliona dinara, bez PDV, a prema ministru Dulića, ostatak sredstava može biti iskorišćen za konzervaciju radova na višedecenijskom projektu kompleksa zatvorenih bazena u Dudovoj šumi.

Pomenutih 530 miliona dinara je bilo namenjeno za nastavak radova na tom kompleksu, ali se ispostavilo da ni ta sredstava neće biti dovoljna za završetak kompleksa bazena čija izgradnja je počela još 1995.

Stoga je odlučeno na sednici Skupštine grada Subotica da se opredeljena sredstva usmere na izgradnju potpuno novog objekta na novoj lokaciji.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image