• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Latinska Amerika magnet za investicije

Zemlje Latinske Amerike prošle godine privukle najviše inostranih investicija. Prednjači Brazil, pa Čile, Meksiko...

Zemlje Latinske Amerike su u 2011. privukle rekordan iznos direktnih stranih investicija (DSI) od 153,45 milijardi dolara, što je 10 odsto ukupnog globalnog toka investicija, saopštila je Ekonomska komisija za Latinsku Ameriku i Karibe (ECLAC).

U saopštenju se navodi da je to značajno veća suma od prethodnog rekorda od 137 milijardi dolara iz 2008, prenela je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Radi poređenja, zemlje Latinske Amerike su 2010. privukle 120,88 milijardi dolara DSI, dok je 2009. ta brojka iznosila samo 81,59 milijardi dolara zbog svetske ekonomske krize, pokazali su podaci ECLAC.

Među zemljama tog regiona, Brazil je 2011. privukao najviše DSI od 66,66 milijardi dolara ili čak 43,8 odsto ukupnog iznosa za Latinsku Ameriku.

Iza Brazila slede Meksiko sa 19,44 milijarde dolara, Čile sa 17,30 milijardi dolara i Kolumbija sa 13,23 milijarde dolara, saopštila je Komisija i dodala da su za centralnu Ameriku strane investicije lani porasle za 36 odsto, a za Karibe za 20 odsto na godišnjem nivou.

"Iako je na globalnom finansijskom tržištu i dalje prisutna neizvesnost, privrede Latinske Amerike i Kariba su tokom 2011. privukle značajne iznose direktnih stranih investicija, koji će ostati visoki i ove godine", izjavila je generalni sekretar ECLAC, Alisija Barsena.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image