• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook poskupeo zbog izlaska na berzu

Facebook je povećao početnu cenu akcija na berzi sa 28 do 35 dolara na 34 do 38 dolara, što potencijalno podiže vrednost kompanije na 100 milijardi dolara.

Kompanija je saopštila da je cena povećana zbog velikog interesovanja potencijalnih kupaca. Očekuje se da će trgovanje akcijama popularne društvene preže početi u petak, 18. maja.

Sa cenom akcija na ovom nivou, Facebook bi postao skuplji od ostalih američkih korporativnih giganata, poput "Diznija" i "Forda", prenio je BBC.

Ova društvena mreža osnovana je pre osam godina, a trenutno ima 900 miliona korisnika širom sveta. Prošle godine je ostvarila profit od jedne milijarde dolara.

Ukoliko investitori kupe akcije po srednjoj ceni od 36 dolara, Facebook će od planirane prodaje 337,4 miliona akcija u startu zaraditi 12,1 milijardi dolara.

Iako je interesovanje za akcije veliko, Facebook tim obilazi SAD i promoviše izlazak kompanije na berzu kako bi dodatno povećao zanimanje kupaca. Mada, američki proizvođač automobila Dženeral Motors (GM) obustavlja plaćanje oglasnog prostora na Facebooku, piše danas njujorški privredni list "Volstrit džornal" (Wall Street Journal). Oglasi GM na Facebooku imaju "mali uticaj na potrošače", piše list pozivajući se na izvor.

Očekuje se da će Facebook na berzi biti konkurent Amazonu, čija je trenutna vrednost okruglo 100 milijardi dolara.

Analitičari porede atmosferu sa izlaženjem Googla na berzu 2004. godine, iako je njegova tadašnja vrednost bila znatno manja od očekivane cene Facebooka.

Istovremeno, polovina anketiranih Amerikanaca smatra da je očekivana vrednost previsoka, utvrđeno je anketom agencije AP i TV mreže CNBC.

Njujorška berza ne deli tu ocenu. "Tražnja je bezobrazno velika", rekao je Skot Svit, vlasnik savetodavne firme "IPO Boutik" (IPOBoutique) o ponudi. "Taj posao bukvalno mora da proradi, i zato je važan. Ako posao 'Fejsbuka' ne uspe, sravnio bi tržište sa zemljom", upozorava Svit.

Izlazak Facebooka na berzu bi mogao da bude četvrti po veličini u istoriji SAD, ispred telekomunikacione kompanije AT&T Wireless koja je u istoj prilici 2000. godine prodala deonica za 10,6 milijardi dolara.

Facebook čije je sedište u gradiću Menlo Park, Kalifornija, ponudiće 337 miliona akcija pri izlasku na berzu. Od toga, 157 miliona akcija ne dolazi iz te kompanije, nego od postojećih suvlasnika, uključujući prvobitne investitore i njenog osnivača, i direktora Marka Cukerberga.

Čak i posle izlaska na berzu, on će ostati najveći pojedinačni akcionar. On će kontrolisati kompaniju kroz 57 odsto svojih akcija sa pravom glasa. Računjući po najavišoj najavljenoj ceni akcija, on će dobiti oko 1,15 milijardi dolara iz stoka koji prodaje u petak.

(agenicje/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image