• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija od EBRD traži isti obim finansiranja

Srpska delegacija zatražila je na godišnjem zasedanju Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu od te finansijske institucije da ne smanjuje finansiranje projekata zbog svetske ekonomske krize.

Guverner Srbije u EBRD Verica Kalanović je rekla i da naša delegacija nije napustila svoju platformu u vezi sa nastupom na sastanku koji se održava 18. i 19. maja , dodajući da će danas uslediti glasanje za novog predsednika EBRD.

"Ceo dan je protekao u razgovorima sa guvernerima i delegacijama drugih zemalja i naše platforme nismo napustili. Prva je da projekti koje finansira Evropska banka za obnovu i razvoj ne budu smanjeni usled ekonomskle krize, a druga je velika podrška našem kandidatu gospodinu Božidaru Đeliću", kazala je Kalanovićeva.

"Oba stava su prihvaćena sa velikom pažnjom i odobravanjem i ono što smo u prethodnih nekoliko sati čuli jeste da je Đelić imao sjajno predstavljanje i da cela naša delegacija uživa veliko poverenje kao partner EBRD", dodala je potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj.

Na sastanku EBRD u Londonu se raspravlja o ekonomskoj krizi i izboru novog predsednika EBRD.

Reč je o redovnom zasedanju Odbora guvernera koji će razmatrati probleme sa kojima se sreću sve finansijske institucije, a glavna tema je finansijsko restukturiranje čitavog sistema i razmatranje dugoročnih izvora finansiranja, rekla je ranije Kalanovićeva za Tanjug.

"Srbija predstavlja stabilnog partnera i sa druge strane zemlju koja se u prethodnom periodu pokazala kao članica koja je bila ne samo kooperativna, nego je potpuno u skladu sa pravilima izvršavala svoje obaveze", navela je ona.

Prema Kalanovićevoj, osnovni zadatak delegacije Srbije je da obezbedi dalju podršku EBRD makar u onom obimu u kome je do sada zemlja imala.

Kalanovićeva je podsetala da je u prethodne dve godine EBRD u Srbiju plasirao više od pola milijarde evra u realizaciju velikih projekata, među kojima je izgradnja Koridora 10.

Drugi deo finansiranja je usmeren u realni sektor i korisnici tih sredstava su kompanije koje posluju u Srbiji koje su među najuspešnijim, dodala je potpredsednica srpske vlade za privredu i regionalni razvoj.

Druga važna tema biće izbor predsednika banke i po prvi put za to mesto se bori čak pet kandidata, navela je Kalanovićeva.

Dosadašnji predsednik EBRD Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sledeći period nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj, a moraće i da se nadmeće sa još četiri kandidata, pošto ministri finansija EU nisu uspeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu.

Podsećajući da je Srbija predložila svog kandidata i to kao zemlja koja je korisnik, a ne donator sredstava, Kalanovićeva je naglasila da je Đelićeva kandidatura ipak izazvala veliko odobravanje među finansijskim institucijama i stručnjacima u EBRD.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image