• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTB Bor: Neprihvatljiva ponuda Amera

Menadžment RTB "Bor" odbio ponudu američkog "Friporta" za strateško partnerstvo. Amerikaci nude 10 miliona dolara za istraživanje, a traže 75 odsto vlasništva.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" ocenio je predlog jedne od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, američkog "Friport Mekomorana", za strateško partnerstvo sa RTB kao neprihvatljiv za borsku kompaniju, pišu "Novosti".

"Predstavnici "Friporta" su ponudili investicije od 10 miliona evra u narednih pet godina za geološka istraživanja "Borske reke" koja je potencijalno najbogatiji resurs koji RTB ima", kazao je Spaskovski.

Ukoliko posle isteka tog roka predstavnici američke kompanije ustanove da rezerve rude u "Borskoj reci" mogu da se ekonomično eksploatišu, traže da u tom rudniku imaju 75 odsto vlasništva, što je za nas neprihvatljivo, dodao je on.

Spaskovski je napomenuo da bi menadžment RTB, primera radi, mogao da traži da "Friport" investira 100 miliona evra u geološka istraživanja, kao i da borska kompanija ima 75 odsto akcija u "Borskoj reci".

Po njegovim rečima menadžment "Bora" očekuje od Amerikanaca da dostave povoljniju ponudu, ali i ističe da su za taj posao zainteresovane i druge kompanije, među kojima prednjače one iz Nemačke i Rusije.

"Borska reka" je najbogatije ležište koje RTB ima i tu su do sada ustanovljene rudne rezerve od blizu 400 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od gotovo 0,6 odsto bakra, što je tri puta više od naših rudnika koje sada eksploatišemo", naglasio je Spaskovski.

Procene kazuju i da sadržaj bakra i zlata u rudi raste sa povećanjem dubine. Pretpostavlja se da u "Borskoj reci" ima najmanje milijardu tona rude sa srednjim sadržajem od 1,5 odsto crvenog metala u rudi.

Generalni direktor RTB je naglasio da bi za početak, za eksploataciju "Borske reke", bilo neophodno investirati 150 miliona dolara.

"Kasnije, za razradu tog rudnika i njegovo stavljanje u pun pogon, bilo bi neophodno da se uloži dodatnih 250 miliona dolara", zaključio je generalni direktor RTB za list.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image