• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gujaničić: Izbori nisu uticali na berzu

Vodeći indeksi Beogradske berze opali su prvi dan nakon predsedničkih izbora što se ne može dovesti u vezu sa političkim ishodom.

"Ne može se reći da je rezultat predsedničkih izbora 'zaslužan' za nastavak pada tržišta jer već duži niz meseci Beogradska berza predstavlja prilično plitko tržište akcija, na kome se sa niskom vrednošću prometa formiraju cene", ocenio je izjavio je broker u brokerskoj kući "Sinteza invest grup" Nenad Gujaničić.

Prema podacima sa Beogradske berze, indeks Beleks 15 (vodeći indeks Beogradske berze, koji opisuje kretanja cena najlikvidnijih srpskih akcija) zabeležio je pad od 1,3 odsto, dok je indeks Belex line (indeks ponderisan tržišnom kapitalizacijom koja se nalazi u slobodnom prometu) pao za 1,19 procenta.

Na berzi je ostvaren ukupan promet od oko 523 miliona dinara, odnosno oko 4,6 miliona evra.

Gujaničić objašnjava da ishod predsedničkih izbora neće uticati na dešavanja na finansijskom tržistu jer su prošla vremena kada su investitori imali otklon prema određenoj političkoj partiji.

"Za razliku od pre pet-šest godina, sada situaicija nije baš takva da strani investitori imaju jednu struju ili jednog kandidata koji je izrazito nepoželjan pa bi samim tim to odbijalo strane investicije. Sada imamo političku scenu gde se barem deklarativno većina političkih partija zalaže za evro-integracije i u tom smislu bi trebali da budu poželjni sa aspekta stranih investirora", tvrdi Gujaničić.

On napominje i da je ono što je u dužem periodu odlika domaćeg tržišta je da su na 'sceni' pre svega globalni faktori i uticaj svetske krize, te da oni u velikoj meri utiču na loše perfomanse tržišta, a da su lokalni politički faktori bili u drugom planu.

Gujaničić je ocenio i da je teško prognozirati kako ce se ponašati investitori iz regiona u budućem periodu.

"Teško je govoriti kakva će biti politika u narednom periodu jer će nju kreirati nova vlada. Kada budemo znali ko će sastavljati novu vladu i kakav će biti njen program možemo govoriti o tome kako će se ti investititori postaviti prema domaćem tržištu", zaključio je on.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image