• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fič: Nema promene kreditnog rejtinga Srbije

Bonitetska agencija upozorava da su izbori povećali neizvesnost oko smera ekonomske politike i odnosa MMF.

Bonitetska agencija Fič saopštila je danas da su izbori u Srbiji povećali neizvesnost oko smera ekonomske politike i odnosa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali da to neće uticati na kreditni rejting Srbije.

Situacija u Srbiji je "u okviru tolerancije nivoa rejtinga BB minus sa stabilnim izgledom", naveo je Fič na svoj Internet stranici.

"Kada smo u novembru potvrdili taj rejting, rekli smo da očekujemo predsedničke izbore s ishodom nastavka protržišne i proevropske orijentacije. Ovo ostaje slučaj budući da je lider Srpske napredne stranke i pobednik nedeljnih predsedničkih izbora Tomislav Nikolić zauzeo proevropski stav", navodi se u saopštenju.

Fič ocenjuje da bi Nikolić mogao biti suočen s rivalnom parlamentarnom većinom što bi moglo da oteža sprovođenje reformi.

Ova kreditna agencija navodi da je Nikolić povremeno imao retoriku usmerenu protiv MMF-a, ali da njegova pobeda ne povećava neizvesnost oko odnosa Srbije prema toj instituciji, budući da i prethodno vladajuća koalicija nije automatski sledila preporuke MMF-a.

"Tako da dolazak novog predsednika ne mora da ukazuje na dramatičnu promenu u odnosu Srbije prema MMF-u", navodi Fič uz ocenu da je program MMF-a pozitivan, pošto obezbeđuje mehanizam protiv "prevelikh devijacija" u fiskalnoj politici Srbije.

Na duži rok Nikolićev tvrđi stav o Kosovu mogao bi da odloži početak pristupnih pregovora s EU, ali, dodaje Fič, i povodom toga postoji velika neizvesnost pošto je Nikolić u prvom obraćanju rekao da "Srbija neće skrenuti sa svog evropskog puta".

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image