• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen Katastar nepokretnosti u Srbiji

Republički geodetski zavod završio izradu Katastra nepokretnosti i upisa prava u Srbiji, u koji je uloženo 39,5 miliona dolara, koji će omogućiti da naša zemlja prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju.

Izrada katastra finansirana je iz kredita Svetske banke u iznosu od 30 miliona dolara, a ostatak novca je obezbeđen iz budžeta Srbije, rekao je direktor RGZ-a Nenad Tesla, na svečanosti povodom završetka tog projekta i podsetio da je realizacija projekta trajala osam godina, od 2004. godine.

"Srbija tako prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju", naglasio je Tesla i dodao da će osnivanje Katastra nepokretnosti omogućiti da se uredi nelegalna gradnja, s obzirom da je evidentirano oko 1,3 miliona nelegalno izgrađenih objekata, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji.

Tesla je podsetio da je u početku bilo planirano da se uradi projekat za 89 katastarskih opština, ali je taj plan znatno prevaziđen i taj posao je urađen za 4.521 katrastarsku opštinu.

Osim toga, u okviru ovog projekta je obnovljena i IT infrastruktura zavoda, nabavljena najsavremenija oprema i modernizovane su mnoge službe, dodao je Tesla.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor ukazao je na značaj tog projekta za privredni razvoj zemlje i dodao da je banka spremna da razgovara sa srpskim zvaničnicima o novim projektima iz te oblasti.

On je ukazao da je cilj ovog projekta da se izradi efikasna registracija nepokretnosti i sistema katastara, uz smanjenje troškova, radi doprinosa razvoju tržišta nepokretnosti u Srbiji.

Prema podacima RGZ-a, u izveštaju Svetske banke za 2011. godinu rezultati iz domena upisa prava na nepokretnostima u Srbiji su znatno poboljšani i Srbija je napredovala za 59 mesta, odnosno nalazi se na 39. mestu od ukupno 183 zemlje sveta.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image