• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeka nas pogoršanje stanja u privredi

Čelni ljudi preduzeća u Srbiji predviđaju pogoršanje stanja u privredi tokom leta i jeseni, upozorila je danas Unija poslodavaca Srbije.

Istraživanje o predviđanjima stanja u srpskoj privredi Unija je sporovela krajem juna i početkom maja u 242 mala, srednja i velika preduzeća koja zapošljavaju oko 16.000 ljudi.

Privrednici su naveli da su najveći problemi u domaćoj ekonomiji pad prometa i kupovne moći građana, nestabilnost i promene kursa dinara, dugi rokovi plaćanja, prezaduženost i skupi krediti, visoka opterećenja zarada, brojni parafiskalni nameti i prekomerena birokratija.

Većina direktora koji su učestvovali u anketi naglasili su da će biti zadovoljni ako ne dođe do daljeg pada prometa roba i usluga.

"Posebno je zabrinjavajuće što je 66,12 odsto anketiranih navelo da očekuje isti nivo ili pad prihoda, što pokazuje da su izgledi za oporavak privrede, porast prihoda i zaposlenosti veoma mali", ističe se u saopštenju Unija poslodavaca.

Na pitanje šta bi nova vlada Srbije trebalo da uradi u prvih 100 dana manadata, najčešće je predlagana stabilizacija kursa dinara, veća podrška izvozu, ukidanje brojnih agencija, uvođenje elektronske uprave, racionalizacija rada poreske uprave, smanjenje opterećenje zarada i parafiskalnih nameta.

Zatraženo je i ubrzanje procedure dobijanja građevinskih dozvola, regulisanje rokova plaćanja i uvođenje reda u javnim nabavkama.

Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) bi, prema proceni 52 odsto anketiranih direktora, dovelo do većeg pada prometa u privredi zbog niske kupovne moći građana, 25 odsto je odgovorilo da je to prihvatljivo ako se istovremeno smanje opterećenja zarada i smanji broj parafiskalnih opterećenja, a 23 odsto je navelo da moraju da se traže druga rešenja.

Povećanju budžetskih prihoda za dve milijarde evra godišnje, kako su procenili menadžeri u preduzećima, doprinela bi puna kontrola javnih nabavki kao i izjednačavanje proseka zarada u javnom sektoru i u privredi, bolja kontrola sive ekonomije i rigorozne kazne.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image