• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plata šefice MMF-a 438.000 evra, i bez poreza

Britanski "Dejli mejl" požurio je da objavi platu izvršne direktorke MMF Kristin Lagard, samo dan nakon što je ona kritikovala Grke što ne plaćaju porez.

Komentari Lagardove, u kojima je ona za ekonomske probleme Grčke okrivila njene građane koji "stalno pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza", izazvali su veliku buru na društvenim mrežama, preneo je "Dejli mejl".

Sada se ispostavilo da ta pedesetšestogodišnja razvedena Francuskinja dobija osnovnu platu u iznosu od 373.877 evra, za koju u njenom ugovoru sa MMF-om stoji da "neće biti oporezovana".

Ta institucija Lagardovoj dodatno isplaćuje neoporezovani iznos od 66.900 evra godišnje, u svrhu da se "čelnici MMF-a omogući da, u interesu Fonda, održava životni stil koji odgovara poziciji izvršne direktorke i potrebama Fonda za reprezentacijom".

Pored toga, Lagardova ima pravo na pokrivanje troškova "zabave", kao i puta i hotelskog smeštaja za sebe i partnera za vreme održavanja sastanaka MMF-a u Vašingtonu, gde se nalazi sedište te institucije.

U ugovoru kojeg je Kristin Lagard sklopila sa MMF-om na period od pet godina se takođe navodi da čelnica ima pravo na povišicu u julu svake godine.

Ona je je u intervjuu britanskom listu "Gardijan" objavljenom u petak, 25. maja, izjavila da u većoj meri saoseća sa gladnom decom u afričkom regionu Sahel nego sa grčkim narodom.

"Dosta razmišljam o svim tim ljudima koji redovno pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza, odnosno svim tim Grcima koji pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza", rekla je šefica MMF-a i dodala da bi Grci mogli sami sebi da pomognu "time što bi svi plaćali svoje poreze".

Ta izjava je naljutila mnoge Grke i rezultirala time da je na profilu Lagardove na društvenoj mreži Facebook ostavljeno čak 10.000 poruka, od kojih su mnoge bile prostačke.

Britanski ekonomista Ričard Marfi je izjavio da su komentari Lagardove "neosećajni".

"Kako neko ko je oslobođen plaćanja poreza i živi daleko bolje od prosečnog grčkog roditelja koji gotovo da ne može da prehrani svoju decu može da kaže 'baš mi je žao, u vašoj državi se primenjuju mere štednje, ali vi morate da radite onako kako mi mislimo da treba", rekao je Marfi.

On je dodao da mnogi Grci sada ne plaćaju poreze budući da veruju da njihovom zemljom upravlja MMF, a ne grčka vlada, preneo je "Dejli mejl".

Portparol MMF-a ima jednostavno objašnjenje za neoporezovanu platu.

"Lagardova plaća sve poreze koje je obavezna da plaća, uključujući lokalne poreze i one na imovinu u SAD i Francuskoj. Plate u MMF-u, kao i u većini međunarodnih organizacija, oslobođene su poreza kako bi se obezbedila jednaka plata za jednaki rad, bez obzira na nacionalnost", objašnjeno je iz MMF-a.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image