• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski kredit čeka novu Vladu

Direktor Železnica Srbije Milovan Marković izjavio je danas da kredit od 800 miliona dolara, za ulaganje u železničku infrastrukturu i dalje na raspolaganju.

Čeka se forimiranje nove vlade , rebalans budžeta i obezbeđenje garancije, odnosno učešće srpske strane do 15 odsto u ukupnoj vrednosti aranžmana.

"Mi sa ruskom stranom radimo na razrešenju svih tehničkih detalja za projekte koje smo kandidovali i nadamo da će doći do realizacije ovih projekata i izgaradnje infrastrukturnih objekata koji su neophodni za modernizaciju srpske železnice", rekao je Marković u pauzi skupa Stalne konferencije Evropskih železničkih sindikata koji se održava u Beogradu.

Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin izjavio je juče, uoči otvaranja 7. Međunarodnog železničkom biznis foruma u Sočiju, da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.

Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, kazao je Jakunjin.

On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

Prilikom susreta Putina i Nikolića, pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da se kredit upotrebi za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva i elektrifikaciju te saobraćajnice, izgradnju 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukciju 200 kilometara pruge Beograd - Bar, kao i rekonstrukciju 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim
ugovorima.

Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nabavku novih vozova.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image