• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Farmaceuti Vladi: Znate li koliko je evro?

Grupa od 16 svetskih proizvođača lekova traži od vlade Srbije da uskladi kurs po kom se plaćaju lekovi sa zvaničnim tržišnim, jer na svakom prodatom leku gube 18 odsto.

Grupa proizvođača novih lekova okupljenih u Udruženju INOVIA uputila je pismo premijeru Srbije i ministarstvima zdravlja i trgovine, zahtevajući usklađivanje zvaničnog kursa za nabavku lekova sa realnim kursom.

U saopštenju se navodi da farmaceutske kuće koje posluju u Srbiji na svakoj kutiji leka gube više od 18 odsto, jer se odlukom Vlade Srbije nabavka lekova i dalje obračunava po kursu od 99 dinara. Trenutni srednji kurs NBS je oko 117 dinara.

Članice udruženja zatražile su da se utvrdi zakonska obaveza korekcije cena lekova sa kursom evra na mesečnom nivou, ili svaki put kada razlika između zvaničnog kursa Narodne banke Srbije i kursa Uredbe iznosi više od tri odsto.

Iz tog udruženja upozorili su da razlika u realnom i formalnom kursu izuzetano negativno utiče na poslovanje svih farmaceutskih kompanija koje su prisutne u Srbiji, a može imati posledice i na snabdevenost tržišta.

Oni su podsetili da su farmaceutske kompanije 2011. pristale da sve lekove sa takozvanih A i A1 lista isporučuju po 10 odsto nižoj ceni u odnosu na zvaničnu cenu iz Liste lekova, što je budžetu Srbije donelo uštedu od 1,2 milijarde dinara godišnje.

U pismu premijeru i nadležnim ministarstvima dodaje se da
ministarstva zdravlja i trgovine već godinu dana nisu obnovila redovnu Odluku o maksimalnim veleprodajnim cenama novih lekova, a zbog tog kašnjenja više od 400 lekova nije dostupno pacijentima.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image