• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na penzijama uštedeti 74 milijarde dinara

Radna grupa za restrukturiranje Fonda PIO predlaže mere sa smanjenjem izdataka Fonda za 13,2 odsto ili za 74,4 milijarde dinara.

Usvajanje mera, koje su spremili stručnjaci Fonda, Unija poslodavaca Srbije, Savez penzionera Srbije, nekoliko sindikata i drugih organizacija, omogućilo bi da se redovno isplaćuju penzije, dok bi u suprotnom prihodi najstarijih građana bili neizvesni, piše Blic.


Ovaj predlog reforme penzionog sistema inače sadrži šest konkretnih mera, a uskoro bi trebalo da se nađe na stolu novog predsednika Srbije, premijera i članova Vlade.

Jedna od njih je i prebacivanje isplata vojnih i poljoprivrednih penzija na budžet Ministarstva rada i socijalne politike. Takođe, umesto da se budžet pokriva polovinu iznosa isplaćenih penzija, učešće bi se svelo na 41,6 odsto.

Predlaže se i da se finansiranje zdravstvene zaštite penzionera prenese s Fonda PIO na budžet države, a da se naknada za tuđu negu i pomoć, telesno oštećenje i invalidsku zaštitu prenese na socijalno osiguranje.

Takođe, predlog je da se iz transfera države isključi obaveza finansiranje penzija po posebnim propisima i razlika do minimalne penzije.

Radna grupa traži i da se Fondu PIO vrati kontrola nad naplatom poreza i doprinosa, jer se pretpostavlja da će naplata tada biti veća za nekoliko procenata, što će automatski povećati iznos novca za penzije.

Predlaže se i da se Fondu omogući upravljanje svojom imovinom.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image