• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novaković: Ne očekujte milijarde od Rusa

Rusija će verovatno biti nešto predusretljivija prema predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ali to ne znači da treba očekivati olako obećane milijarde iz predizborne kampanje, ocenio je saradnik Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković.

Za najnoviji broj nedeljnika "Novi magazin" Novaković je napisao da će Rusija iskoristiti naklonost građana Srbije, ali će se prema Srbiji pre svega rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima.

"Rusija će zauzeti pragmatičan stav u odnosima sa Srbijom. Taj pragmatizam će verovatno biti nešto predusretljiviji prema Tomislavu Nikoliću nego prema Borisu Tadiću, pošto ga je i ruski ambasador otvoreno podržao tokom kampanje", smatra Novaković.

Nikolić je, prema njegovim rečima, zbog svoje "rusofilske prošlosti", ali i "izvesnog škripca u kojem će se naći sa EU ako ostane pri tvrdim stavovima, moguć i poželjan partner za Rusiju".

"Rusija želi neutralnu Srbiju s kojom će razviti ekonomske i energetske odnose, odakle ruski kapital može da se širi na ostale zemlje regiona i koja će zadržati tvrd stav u vezi sa Kosovom i podržati ruske inicijative u multilateralnim forumima", naveo je Novaković.

S obzirom na pragmatican pristup Rusije odnosima sa Srbijom, Novaković smatra da nije realno očekivati olako obećane milijarde iz predizborne kampanje, niti druge benevolentne ruske inicijative.

"Istini za volju, Tomislav Nikolić nije požurio da donese ruske milijarde - kao neki drugi političari u Srbiji, već je ostao u istoj retorici puta Srbije u EU, doduše omeđene priznanjem Kosova", napisao je Novaković i dodao da Rusija nema stvarnu nameru da podari 10 milijardi dolara "koje je jedna stranka obećavala u predizbornoj kampanji".

Novaković navodi da novi predsednici Srbije i Rusije - Nikolić i Vladimir Putin, nisu nagovestili promene politike, uključujući međusobne odnose, pa tako ostaje nekoliko pitanja u kojima se interesi dveju država poklapaju, među kojima su nepriznavanje nezavisnosti Kosova i vojna neutralnost Srbije.

"Te dodirne tačke, međutim, nisu ni izbliza dovoljne za konvergenciju politika Rusije i Srbije. EU i dalje ostaje najveći srpski spoljnotrgovinski partner, a bez NATO nijedno bezbednosno pitanje u regionu ne može se rešiti povoljno po Srbiju", smatra Novaković.

Povećanje izvoza Srbije u Rusiju na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, Centar za vanredne situacije u Nišu i očijukanje sa izgradnjom nuklearnih centrala u Srbiji, primeri su pomaka u odnosima, ali Novaković ističe da je Kremlj odavno shvatio da proevropske snage u Beogradu neće biti oslonac ruskog uticaja, bez obzira na energetiku i pitanje Kosova.

Uz to, dodaje Novaković, iz Evrope se sve česće čuju glasovi isključivosti "Birajte: Evropa ili Rusija", a Rusija "niti želi niti može" da rešava za Srbiju pragmatična pitanja nezaposlenosti, nedostatka investicija, budžetskog deficita, kao ni bezbednosna pitanja na Kosovu, i u Bosni i Hercegovini.

"Ni novi srpski predsednik, ni nova srpska vlada ne mogu da računaju na vetar u leđa iz Moskve, sve dok Moskva u tome ne uvidi konkretnu korist za svoju viziju Srbije. A Evropa od Srbije traži izbor", zaključio je Novaković tekst za nedeljnik "Novi magazin".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image