• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Srpska javna preduzeća samo troše pare

Evropska komisija će savetovati novoj vladi Srbije da restrukturira javna preduzeća jer nisu dovoljno efikasna i samo troše novac poreskih obveznika. Pažljivo se prati razvoj situacije oko 24 sporne velike privatizacije.

"To je oblast u kojoj ćemo razmenjivati mišljenja sa novom vladom, ko god da u nju uđe. Savetovaćemo ih da počnu sa restrukturiranjem tih preduzeća i da ih korporatizuju i tako urede da više počnu da liče na preduzeća privatnog sektora", rekao je , šef sektora za evropske integracije delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat za EurAktiv Srbija.

Kako je naveo, potrebno je da javna preduzeća manje zavise od subvencija iz budžeta jer su subvencije visoke, a i predstavljaju opterećenje za poreske obveznike.



Pored toga, istakao je Janmat, takav način rada uz subvencije ne podstiče preduzeća da rade efikasnije.

"Smatramo da je uticaj države na privredu i dalje veliki. Jedan od kanala uticaja su državna i društvena preduzeća, pre svega državna", istakao je Janmat.

Kada je reč o spornim privatizacijama, čiju reviziju je zatražila EU, Janmat je ocenio da ima izvesnog napretka. Reč je o 24 privatizacije čije preispitivanje je zatraženo u rezoluciji Evropskog parlamenta, a među kojima su Sartid, Mobtel, C Market i ATP Vojvodina.

"Moramo da vidimo u narednih nekoliko meseci, do kraja godine, šta će se dogoditi, ali imamo utisak da ima napretka u pogledu tih preduzeća", rekao je Janmat

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image