• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić: Ima i gorih valuta od dinara

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kaže da su potpuno netačni i zlonamerni medijski napisi da je dinar "najgora valuta na svetu" kada je reč o njegovom kursnom padu u odnosu na evro.

"Kursno kretanje dinara slično je načinu na koji se kreću valute koje nisu vezane za fiksni devizni kurs. U poslednjih mesec dana dinar je doživeo depresijaciju od 2,9 odsto, a u isto vreme poljski zlot 3,3 odsto, dok je mađarska forinta depresirala za 4,2 procenta", rekao je Šoškić na tribini u Vojvođanskoj banci.

On se založio za jačanje procesa "dinarizacije" nauštrb "evroizacije" srpskog finansijskog sistema.

"Preterana evroizacija je sistemski, a ne pojedinačni problem, jer može da ugrozi stabilnost finansijskog sistema, ukoliko građani ne budu mogli da vraćaju svoje kreditne obaveze", rekao je Šoškić.

On smatra da građani i privreda treba da plaćaju u nacionalnoj valuti, takođe da štede i dižu kredite u njoj, jer bi to smanjilo valutni rizik.

Šoškić je rekao da može da razume nepoverenje građana u dinar, s obzirom na prethodno "višedecenijsko" loše iskustvo, navodeći da nacionalna valuta i postoji da bi je građani Srbije koristili.

"Ovako ispada da mi svoju valutu uopšte ne cenimo. Imamo prihode u dinarima, a obaveze u devizama. Videli smo kako to izgleda na primeru zaduženja građana u švajcarskim francima, a siguran sam da i oni građani koji otplaćuju kredite vezane za evro to osećaju na svojoj koži", naveo je Šoškić.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image