• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikezić: Srbiji ne preti bankrot

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić smatra da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna, ali da postoji makroekonomska stabilnost i da nema govora da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga.

Nikezić je za RTS rekao da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i uslovljena krizom u Evropskoj uniji zbog čega je revidiran rast za ovu godinu sa 1,5 na 0,5 odsto.

"Međutim nema govora da nam preti bankrot ili kriza javnog duga. Srbija je i dalje među niže zaduženim zemljama u Evropi, imamo makroekonomsku stabilnost i da podsetim rejting zemlje je u prethodne dve godine povećan, a zatim i potvrđen", kaže Nikezić.

Posle tvrdnji lidera URS da je trezor prazan i da nema para čak ni za pokretanje proizvodnje "Fijatovih" automobila u Kragujevcu, nadležni uveravaju da je "Fijat" suviše značajna investicija da bi se država igrala sa sudbinom te firme.

To potvrđuje i prošlonedeljna uplata iz budžeta "Fijatu" od 10 miliona evra na ime tekućih obaveza. Bez problema je isplaćena i ovogodišnja rata od 200 miliona evra deviznim štedišama.

Ekonomisti se slažu da javne finansije neće presušiti, ali upozoravaju da nova vlada mora što pre da nastavi pregovore s MMF. U toj instituciji nam je na raspolaganju milijarda evra za jačanje deviznih rezervi.

U Ministarstvu finansija smatraju da su mere Centralne banke za stabilizaciju kursa dinara i cena dobre kako bi javne finansije bile održive i u danima dok se čeka formiranje nove Vlade.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image